Dziś na wolnym rynku za kurczaki firmy płacą ok. 3 zł za kg. I nie pomógł tu ani długi weekend, ani sprzyjająca grillowaniu pogoda.

Tak niskie stawki żywca utrzymują się od dawna. Pod koniec kwietnia ceny na chwilę poszły w górę, ale potem równie szybko wróciły do starych poziomów. Hodowcy maja jeszcze nadzieje na ożywienie związane z sezonem komunijnym, a także na spadek cen pasz.

Bo te są teraz rekordowo drogie, tona najpopularniejszej paszy typu „grower” kosztuje ponad 1200 zł. Kurczaków wcale nie ma za dużo - mówią hodowcy, bo wiele kurników stoi pustych, a przetwórnie odbierają żywiec bez problemu. Problemem jest za to zbyt niska cena skupu. 

indyki zł/kg

ceny skupu netto

indory 4,70 – 4,80 indyczki 4,45 – 4,55

Tylko indyki drożeją. Powód - towaru jest mało, a potrzebują go zarówno eksporterzy jak i krajowe przetwórnie do wyrobu wędlin. 

brojlery zł/kg

ceny skup netto

umowy kontraktacyjne 3,17 – 3,40 wolny rynek 3,00 – 3,20 ceny zbytu   tuszki 5,00 – 5,30

Jak przekonują przetwórcy podwyżek kurczaków w skupie na razie nie będzie, bo zbyt niskie są ceny zbytu mięsa. Tuszki udaje się sprzedać po maksymalnie 5 zł 30 gr za kg.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!