Jednak teraz odbiorcy detaliczni i hurtownie przestały kupować towar, ceny idą więc w dół. Jedynie filety z piersi kurczaka na eksport znajdują nabywców. Kilogram kosztuje od 13 do 15 zł, a z przeznaczeniem na rynek krajowy najczęstsze ceny transakcyjne krążą wokół 11 zł.
Za ćwiartki z kurczaka trzeba zapłacić maksymalnie 4,20 zł za kg. Na skrzydełka popytu dalej nie ma. Bardzo małe jest zainteresowanie mięsem indyczym. Staniał udziec bez kości, tylko filety z piersi utrzymują ceny. Towaru jest dużo. Handlowcy liczą na zyski ze współpracy z rynkiem rosyjskim, ale zdaniem maklerów jeszcze nie ma co rozbudzać nadziei.

- Na podroby z kurczaków chętnych także niewielu. Zapotrzebowanie jest tylko na serca. W zależności od ilości za kilogram trzeba zapłacić od 2,50 do 4,00 zł - komentuje Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi. 


Podroby z kurczaków

Ceny transakcyjne zł/kg

Wątróbki 2,20 – 3,50 Serca 2,50 - 4,00 Żołądki 2,70 – 5,00

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!