Albo z powodu braku towaru, albo wygórowanych cen. Klienci poszukują filetów z piersi kurczaka na eksport za zachodnią granicę, ale w cenach nie przekraczających 11 zł za kg.

Tymczasem stawki proponowane przez zakłady drobiarskie są przynajmniej o 10 proc. wyższe. Przedsiębiorcy cały czas próbują zdobywać nowe rynki zbytu, na przykład w Kazachstanie, ale to wciąż niewiele – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Dziś klienci najczęściej pytają o skrzydła, wątróbkę i serca, bo trudno kupić większe partie surowca. Ale ceny nie zadowalają potencjalnych odbiorców.


CENY ELEMENTÓW DROBIOWYCH zł/kg  

hurt

detal

wątróbka 2,20 3,00 serca 3,75 4,50

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!