O gwałtownym spadku cen, z jakim ostatnio borykali się zarówno producenci, jak i przetwórcy drobiu, na razie nie ma mowy. Ci pierwsi narzekają na drożejące pasze, ale na wzrost notowań kurczaków w ubojniach na razie liczyć nie mogą.

Na wolnym rynku ceny są oczywiście wyższe niż w zakładach, ale różnice w zawieranych transakcjach często są bardzo niewielkie. Nawet to, co do tej pory było plusem kontraktacji, czyli pewność zbytu, przestało być atrakcyjne. Wszystko dlatego, że towaru na rynku jest mniej. Problem mniejszej podaży to problem nie tylko krajowy, narzekają także inne kraje europejskie. 

Kurczaki

ceny skupu netto zł/kg

kontraktacje 3,00 – 3,30 wolny rynek 3,20 – 3,65 Elementy z kurczaka oferty sprzedaży zł/kg
  korpusy 1,00 – 1,20 mięso drobne 3,50 – 6,80 ćwiartki 4,50 – 5,60 udziec  5,10 – 5,80 filety z piersi 14,00 – 17,00

Zakłady tłumaczą jednak, że nie mogą płacić tak jak choćby w sierpniu, bo wraz z początkiem miesiąca zdecydowanie spada sprzedaż. A to wymusiło obniżki w cennikach gotowych produktów. 

Indyki

ceny skupu netto zł/kg

indory  4,70 – 4,95 indyczki  4,29 – 4,65

Nieco lepiej wygląda sytuacja producentów indyków. Kończące się zapasy mięsa, mniejsze wstawienia i niższe uboje, sprawiają, że ceny indyków stopniowo, ale rosną.

Źródło:Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!