Podaż duża, klientów niewielu. Zdaniem Mirosława Ossowskiego z biura Agrohandel w Łodzi większych zakupów świeżego mięsa można spodziewać dopiero kilka dni przed Świętami. Co roku jest podobna sytuacja i właśnie wtedy mogą lekko wzrosnąć ceny.

Na razie podwyżek nie ma, ceny niektórych towarów są na poziomie sprzed 2-3 tygodni, inne wyraźnie idą w dół.

KURCZAKI (Zł/kg) - Ceny transakcyjne na giełdach towarowych tuszki 4,20-4,40
ćwiartki 3,90-4,00
skrzydełka 2,40-2,90

Za świeże tuszki z kurczaków trzeba zapłacić średnio 4 złote 30 groszy, ale oczywiście są też oferty droższe.

Natomiast tanieją przede wszystkim filety, maksymalna cena to 9,5 złotego, a także skrzydełka. Nie ma teraz zapotrzebowania na mięso odkostnione mechanicznie, ceny nie przekraczają 2 złotych za kilogram, ale są za to chętni na skórki. Zdaniem maklerów zakłady robią już zapasy na styczniową produkcję drobiowych wędlin.

PODRPBY z kurczaków (zł/kg) - Ceny transakcyjne na giełdach towarowych wątróbki 2,50-3,00
serca 3,00-4,00
żołądki 2,70-2,90

Brakuje wciąż wątróbek w ciągu 3 tygodni jako jedyne z podrobów zdrożały o kilkadziesiąt groszy za kilogram. Staniały za to serca i żołądki.

Źródło: Agrobiznes/Anna Borowska

Podobał się artykuł? Podziel się!