Zwykle gdy wieprzowina była w niełaskach, sprzedawał się drób. Teraz jest kompletny zastój. Jeżeli w ogóle będzie można mówić o jakimkolwiek ożywieniu, to nie wcześniej jak za miesiąc – komentują maklerzy.

A na razie ceny spadają. Jeszcze dwa tygodnie temu tuszki z kurczaka kosztowały nawet 4 zł 80 gr za kg. Dzisiaj jest przynajmniej o 50 gr taniej, a i tak trudno o klientów. Eksporterzy nie kupują na razie tak popularnych filetów. Słaby jest też import. Na nasz rynek dociera tylko mięso mechanicznie odkostnione z Holandii.

- Jednak cena jest dla potencjalnych kupców za wysoka. Jeżeli już coś się sprzedaje, to tylko kury mięsne – komentuje Andrzej Dębowski z Giełdy Rol-Petrol w Łodzi. Tuszki chłodzone kosztują 4 zł 40 gr. Filet z piersi blisko 12 i pół zł. 

KURA MIĘSNA

zł/kg

tuszki 4,40 filety 12,50 skrzydła 3,30 mięso odkostnione 7,50

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!