Producenci powoli przestają szukać odbiorców i skupiają się na realizacji ostatnich zamówień. A tych nie było w ostatnich dniach zbyt dużo. Handel na krajowym rynku osłabł prawie o połowę, w porównaniu z poprzednimi tygodniami.

Przetwórcy i handlowcy nie chcieli ryzykować kupna na zapas i towar zamawiali ostrożnie. Nie pomogła nawet zachęta ze strony producentów drobiu, którzy chcąc sprzedać jak najwięcej, nie podnieśli przed świętami cen. Jak będzie później? Prawdopodobnie ceny utrzymają się na dotychczasowym poziomie, chociaż w przypadku kurczaków producenci liczą się ze spadkami.

O ile notowania kurczaków mogą spaść, o tyle elementy z indyków powinny lekko zdrożeć. Tym bardziej, że mięso indycze wysyłane głownie za granicę, cieszy się teraz sporym uznaniem odbiorców. W tym tygodniu najbardziej zdrożały indycze udźce. 


Mięso indycze

giełdy towarowe – ceny transakcyjne zł/kg

filety z piersi na eksport   indyczki 13,80 indory 14,20 mięso z udźców 9,30 – 9,40 uda 6,70 – 6,80 podudzia 4,00 – 4,20

  elementy z kurczaków zł/kg kurczaki mrożone 5,30 – 5,50 filety z piersi 12,50 skrzydła 4,00 ćwiartki 4,50

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!