A opłacalna do tej pory hodowla indyków przestała przynosić zyski. Próżno także szukać świątecznego ożywienia. Pocieszające jest tylko to, że zamówienia nie spadają i nie ma problemów ze zbytem. Na wolnym rynku za kurczaki można dostać maksymalnie 2 zł 70 gr. A zdarzają się też ceny nawet poniżej 2 zł. Choć dotyczą one głównie rejonów zbliżonych do ognisk ptasiej grypy. Tymczasem koszty produkcji brojlerów hodowcy szacują na 3 zł 30 gr. Tyle nie płacą nawet duże firmy.

Tylko producenci gęsi mogą być zadowoleni. Większość towaru udało się sprzedać przed wykryciem ptasiej grypy i to po dobrych cenach.

Dziś wysyłane są do Niemiec już ostatnie niewielkie ilości świeżego mięsa. Po gęsiach zostały w kraju tylko łapy i skrzydła przeznaczone dla odbiorców z dalekiego wschodu. Teraz nałożone zostało na nie embargo.

Indory które jeszcze miesiąc temu wyceniane były powyżej 5 zł teraz skupowane są najczęściej po 4 zł 20 gr, indyczki po 4 zł za kg. 

gęsi

ceny eksportowe

tuszki 3,50 – 3,60 euro/kg elementy 7,00 – 7,70 euro/kg ceny skupu 6,20 – 6,40 zł/kg

żywiec drobiowy

zł/kg

brojlery   umowy kontraktacyjne 2,95 – 3,15 wolny rynek 2,30 – 2,70 indyki   indory 4,20 – 4,35 indyczki 4,00 – 4,15

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes