Krajowy rynek nie jest w stanie wchłonąć odkładających się ilości drobiu, a eksport przy bardzo silnym złotym przestał się opłacać. Nie sprzedają się nawet popularne filety z piersi.

Surowca indyczego jest tak dużo, że już od najbliższego poniedziałku cena żywca może być niższa od dzisiejszej nawet o 10 – 15 groszy za kilogram. Powodów do radości nie mają też producenci gęsi. Niemiecki rynek ma jeszcze zapasy z ubiegłego roku i prawdopodobnie ograniczy zakupy. Pierwsze uboje gęsi już rozpoczęte. Średnia cena w umowach kontraktacyjnych to 7 złotych 80 groszy, ale jest i taniej.

Tak niskich cen gotowych elementów w sezonie letnim nie było już dawno. I co gorsza, jeśli sprzedaż się nie poprawi, to będą kolejne przeceny. 13 złotych za kilogram filetów z piersi kurczaka, to coraz częściej pobożne życzenia, uzyskiwana cena jest w najlepszym wypadku o co najmniej złotówkę niższa.

Elementy drobiowe w zakładachb - ceny netto zł/kg

kurczaki
filety z piersi 11,50 – 13,00
tuszki 4,40 – 5,10
skrzydełka 4,70 – 5,20
ćwiartka 2,70 – 4,80
kury 2,20 – 3,40

Źródło: Agrobiznes/Stella Norowska-Woldańska

Podobał się artykuł? Podziel się!