Ceny tuszek już drgnęły. Ale jeszcze nie na tyle, by przetwórnie mogły zacząć płacić więcej – mówią w zakładach.

W dużych firmach na razie cenniki bez zmian. Ale tu ceny przez ostatni tydzień były wyższe niż na wolnym rynku.

Najszybciej na zmianę sytuacji zareagowały małe ubojnie, podnoszą ceny skupu o 10 – 20 gr. Hodowcy i tak nie mają wiele powodów do radości, bo stawki dochodzące do 3 zł 30 gr za kg żywca ledwo pokrywają ceny zakupu piskląt i pasz. 

Żywiec drobiowy

zł/kg

brojlery   kontraktacja 3,10 – 3,25 wolny rynek 3,00 – 3,30 indyki   indory 5,05 – 5,25 indyczki 4,83 – 5,05
Tymczasem ceny skupu indyków po kilku tygodniach wzrostów przyhamowały. Indory skupowane są maksymalnie po 5 zł 25 gr, indyczki średnio o 20 gr taniej. 

Mięso drobiowe

zł/kg hurtowe ceny zbytu

tuszki 4,70 – 5,20 filety 12,50 – 15,20 ćwiartki 3,70 – 4,20

Tuszki sprzedawane są od 4 zł 70 gr za kg, do ponad 5 zł. Ale upusty uzyskać jest coraz trudniej, bo ceny zaczęły rosnąć.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes