Już od grudnia ceny indyków są nieopłacalne podobnie jest z kurczakami. Bardzo drogie pasze przy niskich cenach skupu żywca – oznaczają jedno, do produkcji hodowcy muszą dokładać.

Zakup paszy to wydatek już ok. 1200 zł przy brojlerach, nawet do 1300 przy indykach. Tymczasem na podwyżki cen skupu nie ma na razie szans- przekonują przetwórcy. Po świętach popyt spadł, a w magazynach jest jeszcze towar. Na krajowym rynku mięso indycze trudno sprzedać, bo dla klientów jest ono wciąż stosunkowo drogie.

Z powodu mocnej złotówki osłabł eksport. Do maja, kiedy to ruszy sezon grillowi zapotrzebowanie na białe mięso będzie niewielkie. 


żywiec drobiowy zł/kg

podstawowe ceny skupu netto

indory 4,00 – 4,35 indyczki 3,70 – 4,15 brojlery 3,10 – 3,25


Do oferowanych przez zakłady ceny podstawowych, firmy doliczają z reguły dodatki dla stałych dostawców. Ale to i tak zbyt mało, aby hodowcy mogli wyjść na swoje.


mięso drobiowe

hurtowe ceny zbytu euro/kg

eksportowe   filety z indyka 3,60 – 3,90 udziec z indyka 2,00 – 2,20 krajowe zł/kg   filety z indyka 12,50 – 13,00 udziec z indyka 6,00 – 8,00


Dopóki ceny wieprzowiny będą niskie, w dół będą ciągnęły też ceny drobiu. Na krajowym rynku filety z indyka sprzedawane są nawet poniżej 13 zł. Udźce kosztują od 6 zł za kg, trybowane ok. 8 zł.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes