Brojlery kupowane są teraz najczęściej po 3 zł 10 – 3 zł 30 gr za kg w zakładach kontraktujących żywiec. Na wolnym rynku stawki są zaledwie o kilka lub kilnanaście groszy wyższe.

Nieco lepiej wygląda sytuacja na rynku indyków. Tu lokomotywą wciąż jest eksport. Filety z indorów kosztują 5 euro za kg, czyli około 19 zł. Z indyczek są o 10 eurocentów tańsze. A to pozwala zakładom na dość wysokie ceny skupu. 

Żywiec drobiowy zł/kg

ceny skupu netto

brojlery   kontraktacja 3,10 – 3,30 wolny rynek 3,30 – 3,35 indyki   indory 4,90 – 5,20 indyczki 4,70 – 5,00
Na początku tego tygodnia maksymalna cena indyków wzrosła do 5 zł 20 gr za kg, indyczek do 5 zł. Ale jak mówią w zakładach - na tym koniec. Ostanie dni przyniosły stabilizację.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes