Dlatego towar zaczyna tanieć. W ciągu tygodnia ceny filetów zarówno z kurczaka, jak i z indyka spadły średnio o 20-50 gr za kg - informuje Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.

Filety z kurczaka można już kupić po 12 zł. Najbardziej poszukiwane są drobiowe korpusy i skórki, natomiast sporadycznie znajdują się chętni na nogi, czy ćwiartki. Skrzydełkami zainteresowania nie ma żadnego. Od czasu do czasu pojawiają się zamówienia na elementy z kaczek lub gęsi, ale też rzadko, bo handlowcy wiedzą, że praktycznie ponad 90 proc. tego towaru już dawno została zakontraktowana na eksport. Większego ruchu przedświątecznego maklerzy spodziewają się dopiero w drugim tygodniu grudnia.

Na podroby z kurczaków są chętni, a mimo to systematycznie ceny idą w dół. Wątróbka staniała w ciągu tygodnia o 20 gr za kg. Niewielki spadek widoczny jest też w przypadku żołądków. 

PODROBY Z KURCZAKÓW

Ceny transakcyjne zł/kg

  tydzień temu dzisiaj Wątróbki 2,70 - 3,50 2,50 - 3,30 Serca 4,00 4,00 Żołądki 2,80 - 4,50 2,60 - 4,50




Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!