Przyczyną tego jest stabilizacja w Polsce sytuacji epizootycznej, dotyczącej ptasiej grypy podtypu H5N1, której ostatni przypadek odnotowano trzeciego grudnia 2007 r.

Przypomnijmy, że zakaz importu polskiego mięsa obowiązywał od jesieni 2005 r. Odpowiednie dokumenty, dotyczące wznowienia dostaw polskiej produkcji mięsnej do Rosji, podpisano 19 grudnia 2007 r.

Już 23 grudnia ub. r. „Rossielchoznadzor” ogłosił listę 36 polskich przedsiębiorstw, które otrzymały pozwolenie na dostawy do Rosji wieprzowiny i wołowiny. Pozwolenie na eksport do Rosji mięsa drobiowego otrzymało dziewięć przedsiębiorstw, a zezwolenie na dostawy mleka i nabiału uzyskało 20 zakładów, i zaledwie jeden producent otrzymał prawo eksportu proszku jajecznego, białka suchego i płynnego, albuminy i żółtka.

Źródło: „Rossielchoznadzor”

Podobał się artykuł? Podziel się!