PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Drób wolny od antybiotyków?

Drób wolny od antybiotyków? Dostępne na rynku mięso drobiowe jest bezpieczne dla konsumentów, a do jego korzystnej wartości odżywczej dla diety człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. fot. flickr.com

Dostępne na rynku mięso drobiowe jest bezpieczne dla konsumentów, a do jego korzystnej wartości odżywczej dla diety człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak ostatnia dyskusja pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa, a firmą Farmio nasuwa jeden wniosek, że mięso wolne od antybiotyków nie zawsze oznacza ich 0 – proc. udział w produktach pochodzenia zwierzęcego.



Jak już wcześniej informowaliśmy Krajowa Rada Drobiarstwa nie zgadza się z hasłem, które w ostatnich miesiącach lansuje Farmio. W prezentowanej w mediach kampanii reklamowej firma podkreślała walory swojego mięsa drobiowego jako produktu, który nie zawiera antybiotyków. Taki spot nie mógł przejść bez echa w środowisku producentów drobiu, którzy również produkują drób stosując się do wszystkich przepisów prawa.

Jak czytamy w ostatnim komunikacie KRD-IG: W rzeczywistości brak zawartości antybiotyków to cecha wspólna dla całego drobiu dopuszczonego do sprzedaży na rynku polskim, ponieważ w świetle prawa każde mięso drobiowe wyprodukowane zgodnie z prawem jest wolne od antybiotyków (KRD-IG powołuje się tutaj na Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22. 12. 2009 r.).

KRD ripostowało również reklamę Farmio swoim spotem podkreślającym walory mięsa drobiowego. W kampanii reklamowej informowano konsumentów o tym, że „Każde mięso drobiowe dopuszczone do sprzedaży, wyprodukowane zgodnie z prawem jest wolne od antybiotyków.”

Wspomniane przez KRD rozporządzenie określa maksymalne limity pozostałości (MLP) substancji farmakologicznie czynnych, w  tym antybiotyków w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Zatem należy pamiętać, że mięso drobiowe dopuszczone do sprzedaży i wyprodukowane zgodnie z przepisami prawa może zawierać pewne ilości pozostałości antybiotyków, które nie przekraczają MLP.

MLP dla przykładowych antybiotyków wygląda następująco:

- amoksycyklina - od 4 do 50 μg/kg u wszystkich zwierząt gospodarskich, w zależności od produktu,

- ampicylina - od 4-50 μg/kg u wszystkich zwierząt gospodarskich, w zależności od produktu,

- chlorotetracyklina - od 100 do 600 μg/kg u wszystkich zwierząt gospodarskich, w zależności od produktu,

- difloksacyna - od 100 do 1900 μg/kg u wszystkich zwierząt gospodarskich, w zależności od produktu,

- doksycyklina – od 100 do 600 μg/kg u bydła, świń i drobiu w zależności od rodzaju tkanki.

Oczywiście środki lecznicze nie są możliwe do wyeliminowania w 100 proc., szczególnie w intensywnej produkcji zwierzęcej. Chore zwierzęta muszą być leczone, a użycie antybiotyków bywa czasami niezbędne.

Każde zastosowanie antybiotyku powinno być jednak zgodne z zaleceniami lekarza weterynarii, uwzględniające jednocześnie okres karencji przed oddaniem zwierzęcia do uboju. Jest to niezbędne w celu zagwarantowania późniejszego bezpieczeństwa zdrowotnego produktów pochodzenia zwierzęcego, które trafiają do sprzedaży.

Jak wskazuje ostatni raport Głównego Inspektoratu Weterynarii w sprawie „Wyników badań pozostałości wykonanych  w Polsce w 2014 r. w ramach Krajowego programu badań kontrolnych obecności substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt” na 2 tys. przebadanych próbek mięsa kurczaków tylko dwie świadczyły o podwyższonej obecności antybiotyków, a na ponad 7 tys. próbek mięsa drobiowego ogólnie było ich 10. Co oznacza, że zdarzenia przekroczenia MLP są incydentalne, a mięso dopuszczone do obrotu spełnia normy handlowe. Jednak to nie gwarantuje, że każdy produkt ma zerowy poziom pozostałości antybiotyków.

Przyglądając się polemice pomiędzy KRD a Farmio trzeba przyznać, że Farmio to jedna z firm, która znalazła na rynku niszę dla swoich produktów, ustalając własne, zaostrzone zasady chowu drobiu.  W całym okresie chowu drobiu właściciele gospodarstw muszą przestrzegać zasady nie stosowania antybiotyków.

Jak wyjaśnia Andrzej Łęgosz, Wiceprezes Zarządu Farmio S.A. - Dla weryfikacji stosujemy system kontroli jakości oparty o zewnętrzne, niezależne badania. Trzon tego systemu stanowią badania Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, który stosuje najbardziej dokładne metody badawcze, pozwalające na stwierdzenie, czy drób podczas całego okresu chowu dostawał antybiotyki, czy też nie. Badane jest zarówno mięso jak i woda. Takie badania przeprowadzane są we wszystkich stadach drobiu – obowiązkowo badany jest każdy kurnik. To bardzo restrykcyjny system kontroli jakości, który został wprowadzony w naszej firmie, aby zapewnić deklarowaną jakość mięsa bez antybiotyków.

Jednocześnie wiceprezes Farmio podkreśla, że jeżeli w tych gospodarstwach leczenie zwierząt okaże się konieczne, to po pierwsze taka partia kurczaków nie jest oznaczana jako drób „bez antybiotyków”. Po drugie takie mięso drobiowe wprowadzane jest do obrotu bezpośrednio przez hodowców, jako zwykły kurczak.

- Dla nas taka sytuacja wiąże się ze stratami finansowymi i mniejszą dostępnością kurczaka bez antybiotyków. Wyznajemy bowiem zasadę, że nasza marka ma być dla klientów gwarantem braku antybiotyków w mięsie drobiowym - tłumaczy.

W debacie nad antybiotykami trzeba pamiętać o tym, że produkty pochodzenia zwierzęcego dostępne w sprzedaży są bezpieczne dla konsumentów i spełniają wymogi handlowe narzucone przez prawo. Jeżeli założone w przepisach poziomy są przekraczane to takie stado lub partia produktów zostaje zablokowana przez odpowiednie inspekcje.

Ważne jest również to, aby w komunikacji z konsumentami nie utrwalać błędnych stereotypów, które później trzeba prostować przez liczne kampanie informacyjne. Każde mięso brane z lady sklepowej, bez względu na marketingowy napis na etykiecie jest zdrowe i bezpieczne dla zdrowia człowieka. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • tomek 2015-12-18 23:39:05
    to nie zrec drobiu zrec tylko swinie,,,,,,,swnie nie dostaja antybiotykow tylko tylozyne i niechoruja.
  • goja 2015-12-18 10:46:59
    Owszem, są regularnie faszerowane antybiotykami, ale co najważniejsze? Karencja na ostatni kończy się dzień lub dwa przed wyjściem do rzeźni. Tak więc badanie w rzeźni przechodzą śpiewająco i nawet jeśli ktoś próby weźmie to nic już nie wykryje... a lud je czyste, smaczne i zdrowiutkie mięsko ze zdrowych brojlerów :)
  • paqwel 2015-12-18 09:44:42
    23 razy tyle razy lekarz weterynarii jest średnio w każdym kurniku podczas JEDNEGO rzutu a jest za każdym nowym rzutem tyle samo razy co tam robi? Podaje drogą kropelkową w stroju w jakim chodzą żołnierze podczas silnego skażenia przez zamgławianie ANTYBIOTYKI ,ANTYBIOTYKI ANTYBIOTYKI ANTYBIOTYKI.nie licząc tego co jest na 100% w paszy i nie licząc sterydów. Ostatnio niedaleko łukowa chyba rolnikowi wykryli antybiotyk w mleku co dziwne on nie podawał żadnego antybiotyku a więc co? przebadał wszystkie krowy co się okazało się ,że każda ma antybiotyk aaa więc co jest proszę państwa firma paszowa która dostarczała tzw. granulki przez pomyłkę dodała ;) antybiotyk do paszy dla krów zamiast dla kurczaków ,bo robiła dla tych i dla tych .Wadomo ,że w mleku żaden antybiotyk nie ma prawa się znaleźć ,bo cała komora czy tam dwie jak się przeleje jest do UTYLIZACJI AAA kurczakom podaje się te same antybiotyki u których przy podaniu krowie obowiązuje ok 7 dni bezwzględnego wylewania mleka do ścieków te antybiotyki KURCZAKOM podaje się na POTĘGO TYLE W TEMACIE Drób to jest SAMA CHEMIA NIC PO ZA TYM. SMACZNEGO ;) w K..f...ci ;)
  • kurak 2015-12-17 22:40:31
    no w koncu oczu nie mydla..przeciez potega drobiowa wyrosla na lekach,ale nie tylko u nas
  • aaabbb 2015-12-17 13:25:00
    osoby które piszą że mięso czerwone powoduje raka powinno się zlikwidować tak jak dziki
    tam gdzie szkodzą za bardzo
  • j...... 2015-12-17 10:45:51
    Na Słowacji jest ferma drobiu gdzie faktycznie nie są stosowane antybiotyki. Okres przestawienia był długi ale jest to wykonalne. Wiem ze stosują tam probiotyki a kwasy huminowe.
  • ...b 2015-12-17 10:23:21
    chyba tomek na glowe upadles jakiego raka, ogolnie wszystko mozna podciagnąć pod raka???? nie ulegaj lobbystom którzy rzucaja hasla na wiatr
  • tomek 2015-12-17 09:21:03
    mieso czerwone powoduje raka!!!!!!
  • wet 2015-12-16 21:21:31
    kazdy dzien w hodowli drobiu bez antybiotyku to stracony dzien, Antybiotyk zwieksza zernosc, a wiec przyrosty. W produkcji miesa drobiowego jest stosowane wiecej lekow niz w produkcji miesa czerwonego.
  • kuczak 2015-12-16 18:48:44
    dobre nie ma drugiej takiej hodowli jak kurczaki która by była tak skażona antybiotykami.99% jest regularnie faszerowane antybiotykami i to jest straszna prawda. Spróbujcie wyhodować kurczaka w 6 tygodni bez antybiotyków to zobaczymy!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.32.164
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!