System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) został opracowany w 2009 roku, w celu ochrony polskich producentów, podniesienia jakości żywności, konsolidacji branży i skutecznej promocji. W segmencie drobiu obejmuje on: kulinarne mięso z piersi kurczaka, indyka, tuszki, elementy z młodej gęsi owsianej, a także wędliny wieprzowo - drobiowe.

Jakość produktów drobiowych, powstałych w ramach systemu wynika z założeń koniecznych do spełnienia podczas produkcji, są to min: wykorzystywanie do krzyżowania towarowego tylko ptaków dostarczających wysokiej jakości mięso, zakaz wprowadzania wody i substancji dodatkowych do mięsa, żywienie gęsi w ostatnim okresie tylko owsem, czy pakowanie mięsa kulinarnego w atmosferze gazów obojętnych. Przykładowy produkt finalny, kulinarne mięso z kurczaka powinno mieć barwę jasnoróżową do różowej i wynoszące 5.8-6.0 pH (mierzone w mięśniu piersiowym, 10 godzin po uboju). Mięso pochodzi od ptaków utrzymywanych zgodnie ze wszystkimi założeniami dobrostanu, oczywiście drób jest też wolny od antybiotyków i hormonów.

System ten pozwolił znacznie podnieść jakość mięsa drobiowego jak i jego spożycie. Tym niemniej sukces programu potwierdza wysokie oczekiwania konsumentów względem jakości drobiu, a mięso z certyfikatem QAFP „wychodzi” tym potrzebom naprzeciw.

Nie bez znaczenia jest także fakt, iż hodowcy w systemie postępują zgodnie z zasadami dobrostanu i dbają o ochronę środowiska. Lata 2015-2020 dają możliwość dalszego rozwoju branży przy wykorzystaniu dobrych efektów minionej kampanii Nie dziwi więc, że system nadal będzie rozwijany i doskonalony tak, by konsumenci stale otrzymywali produkt najwyższej jakości.