Pozwolenie na sprzedaż mięsa drobiowego z tych zakładów zostanie udzielone, jeśli kontrole nie wykażą obecności tej toksycznej substancji w jajach i mięsie - podkreśliła NVMA.

Agencja dpa, która napisała o tej sprawie, nie sprecyzowała, kiedy znane będą rezultaty kontroli.

Jak zaznaczył rzecznik holenderskiego stowarzyszenia rolników LTO, większość ferm prowadzi produkcję albo jaj, albo mięsa drobiowego. - Zakłady produkujące i jedno, i drugie można policzyć na palcach dwóch rąk - powiedział rzecznik, dodając, że producenci mięsa praktycznie nie ucierpieli z powodu afery z fipronilem.

W związku z wykryciem skażenia jajek w Holandii, Belgii i Francji owadobójczym środkiem przeciwko wszom i pchłom, zawierającym trujący fipronil, miliony jaj wycofano ze sklepów i podjęto działania prewencyjne, m.in. w Holandii rozpoczęto wybijanie ponad miliona kur. Poszkodowane są także Niemcy, do których z Holandii i Belgii trafiło łącznie ponad 10 mln skażonych jaj.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!