"Oceniamy, że średnie ceny detaliczne mięsa drobiowego mogą być w 2008 roku o 5-6 proc. wyższe niż w 2007 roku. Jednak przewidywany wzrost cen wieprzowiny w drugim półroczu 2008 roku będzie hamować spadek popytu na drób" - napisano w analizie rynku.

Eksperci Instytutu prognozują, że wzrost produkcji mięsa drobiowego w 2008 roku wyniesie 6 proc., a eksportu - o 7 proc.

"W 2008 roku prognozujemy więc spowolnienie dynamiki wzrostu eksportu, a co za tym idzie, stabilny wzrost produkcji drobiu. Ukształtuje się ona prawdopodobnie na poziomie ok. 1 180 tys. ton, tj. o 6 proc. wyższym od ubiegłorocznego. Eksport wzrośnie o 7 proc., a więc w tempie trzykrotnie wolniejszym niż w 2007 roku, i wyniesie ok. 277 tys. ton. Zużycie krajowe może być o 3-4 proc. większe niż w roku poprzednim" - napisano w raporcie.

Źródło: PAP