Od świąt ceny spadały, a wręcz lecą na „łeb na szyję”. Wszystko za sprawą nadwyżki, która jeszcze niedawno wysyłana była na eksport, ale przy nieopłacalnym kursie euro, zostaje w kraju. Przetwórstwo nie jest w stanie wchłonąć takiej ilości towaru.

Skutek jest taki, że hodowcy do produkcji jaj zaczęli dokładać. Tona paszy dla niosek kosztuje netto od 1050 do 1080 zł. I na obniżki, mimo taniejących zbóż, się nie zanosi. Jak szacują drobiarze - koszt wytworzenia jednego jajka, to ponad 20 gr, z tego sama pasza pochłania 16 gr, czyli tyle, ile teraz za jaja gotowi są im płacić handlowcy.

Markety próbują ożywić rynek różnego rodzaju promocjami, ale jak tylko skończą się komunie, a zaczną upały, popyt i tak spadnie. 

jaja zł/szt. hurtowe

ceny zbytu

XL 0,19 – 0,26 L 0,17 – 0,23 M 0,15 – 0,19 S 0,05 – 0,15

Teraz ceny hurtowe jaj najczęściej wynoszą około 16 – 17 gr. 20 gr przekraczają tylko przy stałych umowach, kto nie ma co zrobić z towarem i sam musi szukać zbytu, dostaje znacznie mniej.

jaja zł/szt.

targowiska

woj. kujawsko-pomorskie 0,33 – 0,45 woj. łódzkie 0,33 – 0,50 woj. mazowieckie 0,20 – 0,50 woj. lubelskie 0,30 – 0,50 woj. świętokrzyskie 0,25 – 0,60 źródło: ODR  
Na targowiskach ceny wciąż takie same, za jaja tak zwane „wiejskie” trzeba zapłacić od 30 do 50 gr, fermowe kosztują od 20 gr.

Źródło: Dorota Florczyk/Agrobiznes