Ponad 20 groszy za sztukę. Tam gdzie jeszcze trwają ferie tak jak w Mazowieckiem, handel wyraźnie przyhamował. W pozostałych rejonach na razie ożywienia przedświątecznego także nie widać ale od początku marca i zainteresowanie i prawdopodobnie ceny powinny iść w górę. Na to liczą hodowcy, bo jak mówią rosną koszty produkcji.

Cena paszy przekroczyła już dawno 1000 złotych za tonę. Dobra sytuacja producentów jaj to również zasługa przetwórstwa. Zakłady za jaja przemysłowe gotowe są płacić prawie 4 złote za kilogram. To niewiele mniej niż otrzymują drobiarze za jaja konsumpcyjne.

jaja zł/szt. hurtowe ceny zbytu

XL 0,28 – 0,30
L 0,23 – 0,27
M 0,20 – 0,23
S 0,17 – 0,20


Różnice cen wciąż duże, najtaniej jest nadal w rejonach gdzie panowała ptasią grypa.

jaja zł/szt. targowiska

woj. mazowieckie 0,25 – 0,60
woj. podlaskie 0,30 – 0,60
woj. świętokrzyskie 0,30 – 0,60
woj. małopolskie 0,30 – 0,75
woj. kujawsko-pomorskie 0,31 – 0,45
woj. lubelskie 0,32 – 0,50

źródło ODR

Na targowiskach bez żadnych zmian, jaja wyceniane są najczęściej od 30 groszy za fermowe do 50 - 60 groszy za tak zwane wiejskie. Tylko w Nowy Targu sprzedający żądają 75 groszy za sztukę.



Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes