Jak poinformowali naukowcy w ubiegłym miesiącu, w relacji do maja, potaniały jaja wszystkich klas wagowych. Skala spadku cen wahała się od 2,2 proc. w przypadku jaj bardzo dużych, klasy XL do 16,2 proc. w przypadku jaj małych, klasy S.

- Jednak bieżący poziom cen jest nadal o 26 proc. wyższy niż w czerwcu 2011 r. W okresie całego pierwszego półrocza br. średni poziom cen jaj obniżył się o ok. 17 proc. w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, ale nadal aż o 34 proc. przewyższał ceny z 2011 r. - podaje Instytut.

Od października ubiegłego roku spadają ceny jaj do przemysłowego przerobu. Z kolei od czerwca tego roku za jaja przerobowe płacono o 4,6 proc. mniej niż w maju i o ponad 36 proc. mniej niż w roku poprzednim.

- Opłacalność produkcji jaj w pierwszych pięciu miesiącach br. obniżała się w porównaniu z bardzo wysokim poziomem ubiegłorocznym. Nadal jednak ceny uzyskiwane na szczeblu fermy zapewniają pokrycie bieżących kosztów operacyjnych oraz zysk. Pełnoporcjowe mieszanki pasz dla kur niosek, które stanowią podstawowy element kosztów fermy, podrożały w relacji do analogicznego okresu w 2011 r. o 15 proc., ale ceny jaj są wyższe aż o 42 proc. - informuje IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!