W ostatnim tygodniu grudnia przeciętna cena sprzedaży jaj spożywczych (klas wagowych L i M) w UE wyniosła 137,12 EUR/100 kg i była o 6 proc. wyższa niż przed miesiącem i aż o 27 proc. wyższa niż pod koniec 2010 r. - wyliczyli analitycy FAMMU/FAPA Jaja były średnio o 14 proc. droższe w stosunku do przeciętnej z ostatnich 5 lat.

W grudniu 2011 r. w większości państw członkowskich zanotowano wzrost cen w skali miesiąca, najwyższy we Francji (21 proc.), Belgii (19 proc.), Holandii (18 proc.), na Węgrzech (17 proc.) i w Hiszpanii (13 proc.), czyli w krajach opóźniających się z wymianą klatek dla kur niosek. W Polsce jaja notowane w euro podrożały o 1 proc. do 119,3 EUR/100 kg, a w złotówkach o 2 proc. w do 534,1 PLN/100 kg.

Głównym czynnikiem wzrostu cen było wprowadzenie od 1 stycznia 2012 r. zakazu produkcji jaj w klatkach konwencjonalnych, nieudoskonalonych. Do tendencji zwyżkowej przyczyniały się również wysokie tempo wzrostu eksportu do krajów trzecich oraz prognozy minimalnego wzrostu produkcji jaj w UE w 2012 r. W pierwszym tygodniu stycznia br. ceny jaj średnio w UE nieznacznie obniżyły się (o 0,1 proc.) do 136,93 EUR/100 kg. Minimalna tendencja zniżkowa prawdopodobnie utrzyma się przez krótki czas, m.in. ze względu na zakazy eksportu jaj z klatek tradycyjnych. W dalszej części roku ceny jednak ponownie wzrosną z uwagi na zmiany przepisów i wzrost kosztów produkcji jaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!