PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak podskubywać gęsi?

Jak podskubywać gęsi?

Autor: BW

Dodano: 02-10-2014 11:17

Tagi:

Podskub gęsi, pozwala uzyskać tuszki, o wysokiej jakości kulinarnej. By nie zaszkodzić gęsiom, musi być jednak przeprowadzony w odpowiedni sposób.



Po latach zapomnienia, w ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie rolników chowem gęsi. Bierze się to z dość dobrej opłacalności produkcji. Mięso gęsi hodowanych w Polsce charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi, dzięki czemu, w dużej ilości eksportowane jest do Niemiec, Francji czy Belgii. Jednym z warunków uzyskania tuszek wysokiej jakości, jest przeprowadzenie podskubu gęsi. Prawidłowo przeprowadzony zabieg jest bezbolesny i nieszkodliwy dla zwierząt. Jednak błędy popełnione w czasie podskubywania, mogą prowadzić do infekcji skórnych i pogorszenia wyników tuczu. W ich wyniku, gęsi poddane są również niepotrzebnemu cierpieniu, a pierze uzyskane z takich zwierząt cechuje się gorszą jakością.

Pierwszy podskub przeprowadza się na ogół pomiędzy 10 a 13 tygodniem życia. O terminie zabiegu, nie powinien jednak decydować wiek zwierząt, a dojrzałość upierzenia. Pióra dojrzałe cechują się luźnym ułożeniem w torebce skórnej. Dutka pióra jest przezroczysta i wyschnięta, a wyrwanie pierza, nie wymaga użycia siły. Jeżeli pióra wyrywają się ciężko, a ich końce są zaróżowione, lub pojawia się na nich krew, oznacza to, że są one jeszcze niedojrzałe. Dojrzałość piór sprawdzamy na brzuchu zwierzęcia. Usuwa się tylko pióra z brzucha, boków i klatki piersiowej. Nie należy skubać piór z grzbietu, skrzydeł, szyi i okolic głowy.

Aby złagodzić objawy stresu, podskub należy wykonywać w dni o umiarkowanej temperaturze – chłodniejsze, ale nie zimne. Przez pierwsze kilka dni po podskubie zwierzęta mogą być mniej żywotne i osowiałe, jednak ten stan rzeczy szybko mija.

Przez okres 1-2 tyg po podskubaniu gęsi, zadbać należy także o żywienie zwierząt. Utrata części upierzenia, wzmaga, bowiem zapotrzebowanie energetyczne organizmu, dlatego też zwiększyć należy ilość zadawanej paszy treściwej. Poza tym, wytworzenie nowego upierzenia wymaga dostarczenia gęsiom większej ilości metioniny. Uzupełniamy ją za pomocą premiksu.

Pierze stanowi dodatkowy dochód dla hodowcy. Zysk z jego sprzedaży, może zwiększyć opłacalność chowu nawet o 5-6 proc. Jednak pamiętajmy, że świeże pióra zawierają duże ilości wody. Po podskubaniu gąsek, pamiętajmy, więc że pierze należy dokładnie wysuszyć, tak by jego wilgotność nie przekraczała 15 proc. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Grzegorz 2016-10-28 11:00:11
    Ja mam hodowle gęsi, ale typowo na mięso. Kiedyś przy ,mniejszej hodowli, skubało się ręcznie, oczywiście na mokro (choć wiem ze niektórzy mają jakąs metodę na żelazko - niezrozumiałe dla mnie i chyba czasochłonne), ale teraz przy 100 sztukach dziennie to by 24h nie starczyło. Skubarkę zamówiłem typowo pod gęsi:http://www.hodowlany.pl/i1020_Skubarka_do_kaczek_indykow_i_gesi.html
    , i teraz w ciągu godziny idzie mi 20-25 sztuk. Pracy mniej a kasy więcej :)
  • Kmieć 2014-10-02 18:38:51
    Niemieccy importerzy żądają by gęsi przeznaczone na eksport nie były podskubywane przed ubojem. Kto tu kogi wpuszcza w maliny. Oczywiście uzyskany puch to dodatkowy zysk. Dawniej równał się cenie paszy. Ale obrońcy praw zwierząt boję się że taka podskubana gąska ciepi niewymowni.
  • z.. 2014-10-02 12:42:17
    ...zapytam jako laik...a tak bez skubania ...to się nie da..... tych super gęsi...oczywiście..co jest powodem, że jest lepsza jakość tuszki....jak wydrzemy jej trochę ...
    .....czy to jest tak jak z :) ogławianiem rośliny ....hamuje się jej wzrost w górę, a każe się jej rozrastać w szerz (to taki :) zarys)....jestem laikiem ....ale mnie to zaciekawiło....
  • Siergiej 2014-10-02 12:02:14
    A to skubanie to aby konieczne? :/ nie wydaje się przyjemne dla gąsek ;/
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!