PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość mięsa drobiowego

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, przeprowadzono kontrolę w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontroli wody wchłoniętej oraz kontroli znakowania przetworów drobiowych. Zobacz wyniki.



Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego oraz prawidłowości znakowania przetworów drobiowych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta.
Kontrolę przeprowadzono w 70 podmiotach zajmujących się produkcją i wprowadzaniem do obrotu mięsa drobiowego i jego przetworów (tj. 20,3 % podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS).

Kontrolą objęto:
w zakresie oceny organoleptycznej:
- 188 partii mięsa z kurcząt o łącznej masie 347,5 t,
- 27 partii mięsa z indyków o łącznej masie 44,7 t,
w zakresie badania zawartości wody wchłoniętej:
- 35 partii mięsa drobiowego (z kurcząt i indyków) o łącznej masie 108,8 t,

w zakresie znakowania mięsa drobiowego :
- 190 partii mięsa z kurcząt o łącznej masie 312,3 t,
- 30 partii mięsa z indyków o łącznej masie 40,8 t,

w zakresie znakowania przetworów drobiowych:
- 114 partii przetworów drobiowych o łącznej masie 33,2 t.
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych mięsa drobiowego.
- zawartość wody w mięsie drobiowym
Nieprawidłową zawartość wody w mięsie drobiowym stwierdzono w 2 partiach (5,7% skontrolowanych partii) o łącznej masie 1,4 t.

Oznaczona ilość wody w mięsie drobiowym była wyższa od ilości wody technologicznie uzasadnionej.
- znakowanie mięsa drobiowego
Nieprawidłowe oznakowanie mięsa drobiowego stwierdzono w 53 partiach (24,1% skontrolowanych partii) o łącznej masie 79,8 t.
Nieprawidłowości polegały głównie na użyciu niewłaściwego określenia poprzedzającego termin przydatności do spożycia, podaniu zakresu temperatur określających warunki przechowywania mięsa drobiowego niezgodnego z deklarowanym przez producenta dokumentem normalizacyjnym, zastosowaniu niepełnych i nieprawidłowych nazw handlowych mięsa drobiowego oraz braku lub nieprawidłowo podanej klasie jakości handlowej.

- znakowanie przetworów drobiowych
Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w 31 partiach (27,2% skontrolowanych partii) o łącznej masie 5,7 t.
Nieprawidłowości dotyczyły głównie niewłaściwie podanego składu produktu, np. braku podania w wykazie składników wszystkich surowców użytych w procesie produkcji, tj.: alergenów i dozwolonych substancji dodatkowych, hydrolizatu białkowego, skrobi modyfikowanej z kukurydzy, błonnika owsianego, błonnika ziemniaczanego czy tłuszczu roślinnego oraz podania nazwy, która może wprowadzać konsumenta w błąd co do składu produktu, przez sugerowanie obecności mięsa drobiowego, podczas gdy faktycznie wykorzystano mięso oddzielone mechanicznie lub skórki.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzkie inspektoraty JHARS:
wydały 11 decyzji administracyjnych, w tym:
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 6500 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu mięsa drobiowego nieodpowiadającego jakości handlowej,
- 1 decyzję nakładającą karę pieniężną w wysokości 5000 zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego mięsa drobiowego o wyższej zawartości wody oznaczonej niż ilość technologicznie uzasadniona,
- 6 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania 6 partii przetworów drobiowych o łącznej masie 1,1 t,
- 2 decyzje określające rodzaj i stopień pogorszenia jakości 2 partii mięsa drobiowego o masie 1,1 t.
Ponadto, wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 26 zaleceń pokontrolnych, zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości.

Na podstawie wyników przeprowadzonej kontroli należy stwierdzić, że jakość oferowanego mięsa drobiowego, w zakresie cech organoleptycznych nie budziła zastrzeżeń, natomiast nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 5,7% skontrolowanych partii w zakresie zawartości wody. Ilość wody wchłoniętej przez mięso drobiowe w procesie uboju była wyższa od ilości wody technologicznie uzasadnionej, co było niezgodne z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008.

Podczas kontroli stwierdzono, że co czwarta partia mięsa drobiowego i jego przetworów była nieprawidłowo oznakowana.
Oznakowanie niezgodne z obowiązującymi przepisami posiadało 24,1% skontrolowanych partii mięsa drobiowego i 27,2% skontrolowanych partii przetworów drobiowych.

Porównując powyższe wyniki z wynikami kontroli przeprowadzonej w 2009 roku, należy zauważyć, że w 2010 roku stwierdzono więcej o 1,6 p.p. partii mięsa drobiowego z nieprawidłowościami w zakresie znakowania oraz o 17,2 p.p. w przypadku znakowania przetworów drobiowych.

Powyższe wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, wskazują na brak znajomości lub niewłaściwą interpretację obligatoryjnych przepisów przez producentów mięsa drobiowego.

W trosce o interes konsumenta, uzasadnionym jest dalsze monitorowanie przez Inspekcję JHARS jakości handlowej mięsa drobiowego i jego przetworów, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym położeniem nacisku na aspekty znakowania
i kontrolę zawartości wody w mięsie drobiowym w podmiotach ubijających drób.

Źródło: IJHARS/farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!