Unijna produkcja mięsa drobiowego w 2016 r. wyniosła 14,38 mln ton. Największy wzrost produkcji odnotowano w Polsce (+13 proc.), która jest największym producentem mięsa drobiowego w UE; we Włoszech i w Holandii (+6 proc.), w Hiszpanii (+5 proc.). Natomiast spadek produkcji miał miejsce we Francji (-3 proc.) - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), która zajmuje się monitorowaniem unijnych rynków.

Prognozy KE na 2017 i 2018 r. wskazują na osłabienie dynamiki wzrostu produkcji w UE odpowiednio o 0,7 proc. i o 0,8 proc. Powodem jest m.in. pojawienie się w UE pod koniec października 2016 r. wirusa grypy ptaków. Najwcześniej wirus ten wystąpił na Węgrzech, a następnie w innych krajach unijnych. W Polsce pierwszy przypadek odnotowano na początku grudnia ub.r.

Według danych KE, wirus grypy ptaków został zdiagnozowany w 23 państwach UE (w sumie jest 925 ognisk u drobiu), a najwięcej ognisk odnotowano we Francji (386) i na Węgrzech (234), w Bułgarii stwierdzono ich 67, Niemczech 64 oraz w Polsce (stan na 14 marca br.) - 64.

Z raportu KE wynika, że pojawienie się wirusa ptasiej grypy w UE nie miało większego wpływu na wielkość produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Większe straty ponieśli producenci zajmujący się chowem gęsi i kaczek oraz drobiu z wolnego wybiegu ze względu na konieczność trzymania ptaków w zamknięciu.

W 2016 r. wzrosło spożycie drobiu (o 3,8 proc.), statystyczny obywatel UE zjadał 26,9 kg tego mięsa. Wysokiej konsumpcji sprzyjały niskie ceny oraz wysoka podaż. W tym roku eksperci prognozują, że zwiększy się ona nieznacznie (o 0,7 proc.) do 27,1 kg na osobę. W Polsce spożycie drobiu w 2016 r. jest szacowane na 28,5 kg na osobę, a w 2017 r. powinno ono wynieść 29 kg na mieszkańca.

Duża podaż drobiu w UE spowodowała spadek unijnych cen drobiu. Średnia unijna cena mięsa drobiowego "brojlerów" w 2016 r. kształtowała się na poziomie poniżej 185 euro/100 kg i była o 10 euro/100 kg niższa niż rok wcześniej. Tak niskie ceny miały korzystny wpływ na poprawę konkurencyjności unijnego drobiu na rynkach zagranicznych.

W pierwszym półroczu 2016 r. eksport poza Unię wzrósł o 11 proc., w drugim nieco osłabł ze względu na pojawienie się grypy ptaków. W całym ub.r. wyniósł on 1,47 mln t.

Największymi eksporterami mięsa w UE w 2016 r. była Holandia, Francja i Polska, a odbiorcami: Republika Południowej Afryki (18,5 proc. wolumenu eksportu), Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin, Filipiny.

Prognozy na 2017 r. przewidują wzrost unijnego eksportu mięsa drobiowego zaledwie o 1,0 proc., natomiast w kolejnym roku o 2,4 proc. do 1,52 mln t. 

Podobał się artykuł? Podziel się!