PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kolor skorupki i żółtka nie wpływa na jakość jaja

Kolor skorupki i żółtka nie wpływa na jakość jaja Mitem jest, że jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu; Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 30-03-2018 16:51

Tagi:

Kolor skorupki nie ma wpływu na jakość jaja, a zależy wyłącznie od rodzaju kur. Natomiast barwa żółtka to wyłącznie kwestia żywienia i sposobu chowu; intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie - wskazuje ekspert Michał Szafryna.



Mitem jest, że jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja - zaznaczył ekspert.

Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku. Jajeczne zagłębia kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji.

- Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego - wyjaśnił Paweł Michalski De Heus, która produkuje pasze.

Jego zdaniem żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia im odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne.

Po czym poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną.

Michalski podkreślił, że w Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta, nie trafiają do sprzedaży.

Przy zakupie jaj na wielkanocne śniadanie należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł, ryzykujemy naszym zdrowiem - ostrzegł Michalski.

Jajo - to bomba witaminowa zawierająca witaminy A, E, D, B12 i K. Jaja to wciąż jedno z bogatszych źródeł białka. Ponadto zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych ma jajko na miękko i w postaci lekko ściętej jajecznicy.

Jednak jajko jajku nierówne. Jaja różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. Te różnice spowodowane są m.in. genetyką kury, wiekiem, rodzajem paszy, czy warunkami utrzymania - dodał Michał Szafryna z De Heus. Najchętniej wybierane przez konsumentów są jajka beżowe. Tymczasem kolor skorupki nie ma wpływu na jakość jaja, a zależy wyłącznie od rodzaju kur.

Barwa żółtka to również wyłącznie kwestia żywienia i sposobu chowu. Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie - wyjaśnił Szafryna.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • ggggggg 2018-03-31 12:33:25
    @@sapek prawda, dodam że pan paszowiec grubo się myli, żółtka bardziej żółto-pomarańczowe (nie czerwone) mogą być oznaką większej zawartości wybranych witamin w jajach- np witaminy A która jest w karotenoidach które to z kolei znajdują się w skarmianych roślinach okopowych i zielonych (kura w klatce nie ma okazji takich zjadać), w śrutach tych witamin jest znikoma ilość i nie wzbogacają one jaj w witaminy; wierutną bzdurą powielaną przez pana żywieniowca jest to że jakość jaj jest powiązana z terminem przydatności, oraz informacja o producencie- duży producent może produkować masówkę o smaku i zapachu ryby chociażby to były jaja 1-dniowe- owszem informacje takie są ważne ale nie świadczą one o jakości. Przechowywać jaja też nie powinniśmy w lodowce jeżeli ono jest świeże. Do 2 tygodni można je przechowywać w temperaturze pokojowej bez bezpośredniego dostępu do słońca- nawet w upalne lato. Warunek taki że jajo wcześniej nie chłodzone można trzymać poza lodówką zaś jajo z marketowej chłodziarki już trzeba chłodzić gdyż zmiana temperatury z niższej na wyższą powoduje szybsze psucie się zawartości.
  • sapek 2018-03-30 19:39:33
    ... akurat z tym kolorem skorupki to się nie idzie zgodzić, od żywienia to też zależy np. jak kurki wcinają dużo czerwonych buraczków to skorupki są różowe, wpadające w fiolet... no chyba że się nie karmi tak tradycyjnie tylko ma się przekonanie nie proszki w plastikowych torbach wszystko załatwią...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.51.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!