PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KRD-IG: ASF nie dotczy sektora drobiowego

KRD-IG: ASF nie dotczy sektora drobiowego

Zagrożenie związane z wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF) nie dotyczy w żadnym zakresie sektora drobiowego, co potwierdza również opinia Głównego Inspektoratu Weterynarii. Żywiec, mięso drobiowe oraz jego przetwory są w pełni bezpieczne, a producenci kontrolują ich jakość - informuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.



"Jednocześnie chcemy wyrazić nasze zaniepokojenie pojawiającymi się ograniczeniami eksportowymi dla naszego sektora, dotyczącymi uzyskiwania świadectw zdrowia przez producentów przy wysyłce mięsa drobiowego, jak również np. piskląt, poza Unię Europejską.
W większości świadectw zdrowia stosowanych przy sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich znajduje się zapis mówiący o tym, iż kraj eksportera - w naszym przypadku Polska - jest wolny od określonych chorób zakaźnych zwierząt. Problem w tym, iż bardzo często na tym kończy się zapis, nie precyzując w dalszej części, iż dotyczy to chorób, na które podatne są określone gatunki, a w przypadku ASF niebezpieczeństwo dotyczy tylko i wyłącznie dzików oraz trzody chlewnej." - poinforowano w komunikacie.

KRD podkresla, że wzory świadectw zdrowia są opracowywane przez władze weterynaryjne państw trzecich jako obowiązujące przy eksporcie produktów pochodzenia zwierzęcego na dany rynek. Jednakże zapisy dokumentu są uzgadniane z właściwymi władzami kraju eksportera.

"Dlatego też apelujemy do Inspekcji Weterynaryjnej o pilną weryfikację i renegocjonowanie odpowiednich zapisów w obecnie stosowanych świadectwach, co ułatwi nam eksport żywca oraz mięsa drobiowego na określone rynki.

Sytuacja jest o tyle poważna, że to właśnie kraje poza unijne stały się w ostatnim okresie najbardziej obiecującym kierunkiem eksportu dla naszego drobiu. Krajowa produkcja tego sektora z roku na rok rośnie, a rynek UE jest już w dużej mierze nasycony. Dlatego eksporterzy zabiegają o zwiększenie sprzedaży oferowanych produktów poza UE. Szacujemy, iż w 2013 r. było to blisko 20 proc. wartego ponad 1 mld euro eksportu.

Liczymy, że właściwe instytucje pomogą polskim producentom w ochronie eksportu i dobrego wizerunku polskiego drobiu, który jest marką cenioną przez odbiorców i konsumentów na całym świecie" - czytamy  wkomunikacie KRD-IG.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Witek 2014-02-24 16:40:19
    Ja jednak na miejscu GIW nie byłbym taki elastyczny w wydawaniu tych świadectw. Przecież przez głupie brojlery można utracić na Wspólnej 30 stołki. Na wszelki wypadek lepiej zaostrzyć rygory i nawet zakazać eksportu ślimaków.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.183.183
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!