PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KRD-IG: Mięso drobiowe w Polsce jest bezpieczne dla konsumentów

KRD-IG: Mięso drobiowe w Polsce jest bezpieczne dla konsumentów Fot. Shutterstock

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza odniosła się do opublikowanego przez NIK raportu o stosowaniu antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Zapewnia, że mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów.



"W związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza pragnie zapewnić, że mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami antybiotyki są dopuszczone w procesie produkcji i hodowli drobiu wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii, a bezwzględna konieczność stosowania okresów karencji zabezpiecza przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów" - napisała w oświadczeniu KRD-IG.

Czytaj więcej: NIK: Rośnie ilość antybiotyków stosowanych w hodowlach zwierząt

 Jednocześnie KRD przestrzegła przed "możliwością niewłaściwej i krzywdzącej dla polskiej branży drobiarskiej interpretacji wyników raportu NIK".

KRD podkreśla, że raport NIK jednoznacznie stwierdził, iż "w każdym zbadanym wypadku użycie
antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi”. Według KRD-IG Przytoczony przez NIK argument, że „w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23 proc.” nie świadczy o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie, tj. w latach 2011-2015, nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju, który wyniósł blisko 55 proc. (źródło: dane GUS. Przemysłowa produkcja mięsa drobiowego w zakładach o zatrudnieniu powyżej 50 osób).

Jak podaje Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza raport NIK wskazuje na wyhamowanie dynamiki sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych w Polsce w omawianym przedziale czasowym, szczególnie widoczne w ostatnich latach badanego okresu, tj. 2014-2015.

"IG pragnie zwrócić uwagę, iż zdecydowana większość uczestników łańcucha produkcji drobiarskiej w Polsce, w tym hodowcy i producenci drobiu, prowadzi swoją działalność także w oparciu o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości, takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS, które wymagają od nich Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza stosowania uzupełniającego nadzoru oraz niezależnej certyfikacji procesu produkcji, tym samym pełniąc rolę kolejnego elementu, gwarantującego bezpieczeństwo mięsa drobiowego wprowadzanego do obrotu" - napisano.

"Skuteczne wdrożenie zasad kontroli jakości, o których mowa powyżej, jest warunkiem koniecznym pozwalającym na uzyskanie dostępu do szczególnie wymagających rynków państw członkowskich Unii Europejskiej, takich jak m.in. Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie. W tym miejscu warto zwrócić uwagę na rosnącą dynamikę eksportu rodzimego drobiu na te rynki, świadczącą o utrzymywaniu przez polski przemysł drobiarski najwyższych standardów bezpieczeństwa produkcji. Oznacza to, iż polskie mięso drobiowe zostało docenione przez wymagających odbiorców zagranicznych" - zapewnia KRD-IG.

Równolegle KRD-IG podkreśla, że temat ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji i chowie drobiu jest jednym z priorytetów działalności Izby oraz jej członków, reprezentujących ponad 70 proc. rynku drobiarskiego w Polsce.

"Tylko w ubiegłym roku na rzecz propagowania tej idei zorganizowaliśmy dwie międzynarodowe konferencje, wspólnie ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Państwowym Instytutem Weterynaryjnym Państwowym Instytutem Badawczym w Puławach, których głównym zagadnieniem była kwestia zrównoważonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej. W roku bieżącym z kolei zaplanowaliśmy szeroko zakrojoną akcję pod hasłem „Szkoła dobrych praktyk drobiarskich”, kontynuującą proces edukacji uczestników rynku drobiarskiego w Polsce" - podkreśla KRD-IG.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • kura 2018-03-09 06:04:56
    weterynarze żyją z drobiarzy i to całkiem nie źle "opieka" nad kurnikiem to kilka tysięcy złotych na rzut a antybiotyki dawane są od 2 dnia non stoper. Tyle w temacie smacznego!!!
  • Klient 2018-03-08 18:15:20
    Żywność to kontrolują na zachodzie w Polsce? Nie wierzę oczywiście za to odpowiada rząd
  • C#@12yt 2018-03-08 18:13:21
    Jeśli zdrowe szanowna rado to skąd się biorą "odporne" dzieci na antybiotyki gdy zachorują, dlaczego u 10 - 11 latek rosną piersi itd . Drobiarstwo jest tylko jedną gałęzią hodowli zwierząt gdzie skarmia się tony antybiotyków poza legalnym obrotem sprowadzanych z Ukrainy. A tu artykuł na który reaguje Rada. Drobiarze mówiliby sami o sobie źle ? Przecież chodzi o kasę i to dużą kasę.http://zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/570270,zwierzeta-hodowla-antybiotyki-nik-problem-kontrowersje.html
  • Rol pol 2018-03-08 16:40:45
    Antybiotyki idą ostro i każdy dobrze o tym wie. Kurki jak nie dostają prochów dłużej niż tydzień to zapominają jak się rośnie.
  • Pescytydy 2018-03-08 14:26:19
    Tak samo jak były kontrolowane polskie jabłka kontrolom można wierzyć o tak
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.83.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!