PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KRD: Polski drób spełnia europejskie i światowe normy jakości

KRD: Polski drób spełnia europejskie i światowe normy jakości Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 23-03-2018 12:28

Tagi:

Polska jest największym producentem drobiu w UE. Drób spełnia najwyższe normy jakości europejskie i światowe oraz gwarantuje bezpieczeństwo - zapewnił dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa Łukasz Dominiak.



Sejmowa komisja rolnictwa zajmowała się w czwartek raportem Najwyższej Izby Kontroli nt. stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.

W raporcie opublikowanym kilka dni temu NIK oceniła, że w Polsce rośnie ilość antybiotyków stosowanych w hodowlach zwierząt, co może mieć negatywne skutki dla zdrowia ludzi. Z raportu Izby wynika, że system kontroli nie pozwala dokładnie określić skali i zasadności ich stosowania. Dodano, że konieczne są zmiany w przepisach.

Kontrole dotyczące stosowania antybiotyków u zwierząt Najwyższa Izba Kontroli przeprowadziła w woj. lubuskim w I półroczu 2017 r., a objęto nimi lata 2015 i 2016. Wyniki kontroli wskazują, że w Lubuskiem antybiotyki w hodowlach zwierząt stosowane są powszechnie: 70 proc. wszystkich hodowców zwierząt, objętych monitoringiem wody i pasz stosowało antybiotyki, a w przypadku stad indyków i kurcząt odsetek ten przekraczał 80 proc. hodowców objętych badaniami.

Jak mówił Dominiak na posiedzeniu komisji, Polska jest niekwestionowanym liderem w produkcji drobiu. W 2017 r. produkcja wyniosła ok. 3 mln ton, podczas gdy drugi co do wielkości producent - Francja wytworzyła 1,8 mln ton drobiu. Połowa polskiej produkcji przeznaczana jest na eksport, głównie do krajów Unii Europejskiej, gdzie wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności są bardzo wysokie.

Oznacza to, że każdy producent, który chce eksportować musi spełniać wysokie wymagania wynikające z przepisów polskich i unijnych, a także z systemów jakości obowiązujących w innych krajach, jest to dodatkowa kontrola jakości m.in. dotyczy ona także stosowania antybiotyków.

Dominiak odnosząc się do raportu NIK poinformował, że branżę najbardziej "zabolały" doniesienia medialne, jakie ukazały się po jego publikacji. W ciągu kilku dni pojawiły się liczne informacje na ten temat, duża część z nich, były to doniesienia negatywne o tym, że kurczaki faszerowane są antybiotykami. Zdaniem dyrektora jest to nadinterpretacja wyników kontroli NIK utrwalająca szkodliwe stereotypy dotyczące produkcji drobiu.

Poinformował że w 2015 r. zrobione zostały wspólnie z TNS szerokie badania na temat postrzegania jakości drobiu. Typowy polski konsument nadal był przekonany, że kurczaki zawierają antybiotyki i hormony. O ile stosowanie hormonów jest prawnie zakazane i łatwo ten mit obalić, to trudniej jest przekonać konsumenta, że antybiotyki są stosowane wyłącznie z przepisu lekarza, a nie profilaktycznie czy nielegalnie - tłumaczył Dominiak. Podkreślił, że NIK nie stwierdził w raporcie pozostałości antybiotyków w mięsie.

Dyrektor KRD zwrócił uwagę, że negatywne publikacje na temat produkcji drobiu w polskiej prasie przytaczane były m.in. w czeskiej prasie, gdzie wskazywano, że o złej jakości naszej żywności informują same polskie media. Dominiak przypomniał, że Czechy od kilku lat stosują "czarny PR" twierdząc, że jakość polskich produktów nie odpowiada normom, a takie publikacje są dla nich potwierdzeniem, że właśnie tak jest.

Dominiak poinformował, że w związku z takimi publikacjami przedstawiciele Krajowej Rady Drobiarstwa spotkali się w tym tygodniu z prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim. W wyniku rozmów powstało oficjalne oświadczanie, gdzie "wspólnie zostały podkreślone aspekty, które nie wybrzmiały wcześniej" - zaznaczył.

M.in. ustalono, że "wyniki kontroli NIK nie potwierdzają doniesień medialnych o powszechnym naruszaniu przez producentów obowiązujących przepisów dotyczących stosowania antybiotyków oraz o wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających antybiotyki".

Dominiak zaapelował, "o niezwykłą delikatność i ostrożność w odnoszeniu się do kwestii bezpieczeństwa polskiej żywności", gdyż nieopatrzne tezy czy wypowiedzi szkodzą całej polskiej gospodarce żywnościowej i na długo pozostają w świadomości społeczeństwa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • konsument 2018-03-23 16:55:46
    to na export to się zgadza panie dyrektorze tam lipy nikt nie kupi a jak jest na rynek krajowy?
  • CekaAgro 2018-03-23 16:27:19
    Witam,

    Wzrost wykorzystywania antybiotyków jest niepokojący, aczkolwiek na horyzoncie pojawiają się nowe rozwiązania umożliwiające ograniczenie ilości szczepień - przy jednoczesnym zwiększeniu wytrzymałości drobiu oraz samej jakości mięsa oraz jaj.

    Na zwiększenie jakości jaj na pewno istotny wpływ będzie miała ilość otwieranych budynków wolierowych. Alternatyw dla poprawy jakości mięsa drobiowego jest niewiele - mimo tego, istnieją rozwiązania rewolucyjne jak Patio oraz X - Treck, które wynoszą produkcję brojlera na zupełnie inny poziom. Na zachodzie rozwiązania sprawdzają się doskonale - od 2, 3 lat. Cały niuans polega na tym, że skraca się pobyt jaj w wylęgarniach, a wylęgi odbywają się bezpośrednio na budynku. Prowadzi to do zmniejszenia wielowymiarowego stresu.

    Zachęcam do zapoznania się z tematem:

    http://agro-sklep.com.pl/wyposazenie-fermy-dla-producentow-miesa-drobiowego/patio/
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.23.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!