Gęsina staje się od kilku lat wyróżnikiem regionu w dniu obchodów Narodowego Święta Niepodległości oraz dnia św. Marcina. Tuszki mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego mogli odbierać w wielu miejscowościach m.in. Toruniu, Bydgoszczy, Chełmnie, Grudziądzu, Nakle nad Notecią, Radziejowie, Tucholi, Inowrocławiu, Włocławku czy Żninie. Wygrali je, biorąc udział w organizowanych przez lokalne media konkursach.

Jednym z miejsc, gdzie można było odebrać w sobotę gęsinę było Muzeum Etnograficzne w Toruniu.

"To mięso idealnie komponuje się z kaszą - także tradycyjnym produktem polskiej kuchni. Staramy się przekonywać do tego przysmaku dzieci, bo gęsina jest zdrowa i smaczna. Różnie z tym bywa, ale młodsza wnuczka już chętnie zajada się pieczoną gąską" - powiedziała Sylwia, która do Torunia przyjechała z województwa warmińsko-mazurskiego w odwiedziny do córki.

Dania przygotowywane z gęsiego mięsa znane były w Polsce już w XVII wieku. Koniec XX wieku przyniósł jednak znaczący spadek zainteresowania gęsiną nad Wisłą, ale w ostatnich latach wraca ona do łask i jest coraz chętniej kupowana i przygotowywana przez Polaków.

W Przysieku k. Torunia 11 i 12 listopada pojawią się znani propagatorzy zdrowej żywności, restauratorzy i kucharze. Mieszkańcy i goście województwa będą mogli skosztować tradycyjnych potraw oraz wziąć udział w pokazach i spotkaniach otwartych. Gościem tegorocznej edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny będą m.in. znana z TVN Style Katarzyna Bosacka i restaurator oraz szef kuchni Rafał Godziemski, którego telewidzowie mogą znać z programu "Nożem i Widelcem" emitowanego na TVP Info.

Swoje umiejętności i znajomość potraw z gęsi podczas dwudniowego wydarzenia zaprezentują także szef kuchni toruńskiego hotelu "Filmar" Łukasz Lofek, a także znana restauratorka Magda Gessler.

- Festiwal gęsiny to idealna okazja, by zaopatrzyć się w wyjątkowe produkty regionalne oferowane na ponad stu stoiskach wystawienniczych. Smakosze będą mogli także odwiedzić "gęsią karczmę", w której serwowane będą wyśmienite potrawy - od tradycyjnych, jak pierogi i gęsie żołądki, do nieco bardziej egzotycznych, na przykład hot dogi z serdelkiem z gęsi - podkreśliła rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu Beata Krzemińska.

Podobał się artykuł? Podziel się!