W 2012 r. Polska zdetronizowała Wielką Brytanię i została liderem w UE w produkcji mięsa kurcząt. Tak też pozostanie w 2013 r..

Bowiem - jak wylicza wiceszef Krajowej Rady Drobiarskiej (KRD) Maciej Przyborski - w tym roku w Polsce produkcja drobiu może się zwiększyć o 8-9 proc., a na Wyspach nie rośnie. Padnie więc kolejny rekord - komentuje "Rz".

Według KRD w 2012 r. wyprodukowaliśmy łącznie 1,92 mln ton mięsa drobiowego, a wartość rynku, liczona w cenach zbytu, to już ponad 10 mld zł.

Produkcja rośnie, bo jemy coraz więcej drobiu. Według Agencji Rynku Rolnego w 2013 r. przeciętny Polak może zjeść 27,5 kg tego mięsa (przed rokiem było to o prawie 1 kg mniej). KRD szacuje zaś, że spożycie sięga już 30 kg (w 2012 r. było to 28 kg, a w 1990 r. - 11 kg).

Rozwój branży napędza też eksport. Przez 5 pierwszych miesięcy 2013 r. sprzedaliśmy za granicę 240 tys. ton drobiu. To o 14 proc. więcej niż przed rokiem - wylicza KRD.

A w całym 2013 r. eksport może sięgnąć 620 tys. ton - stwierdza Przyborski. W ubiegłym, rekordowym, roku był na poziomie 510 tys. ton.