Do ubojni trafiają teraz kurczaki z mniejszych grudniowych wstawień. Kiedy to hodowcy w obawie o skutki ptasiej grypy ograniczyli produkcje. Ceny żywca w ciągu tygodnia wzrosły o kilkadziesiąt groszy. Teraz na wolnym rynku ceny skupu brojlerów zbliżają się do 4 zł za kg.

Na sytuację zareagowały także duże zakłady, choć tu podwyżki zdecydowanie skromniejsze od 5 do 20 gr. To żadna rewelacja – podsumowują hodowcy. Bo koszty produkcji wciąż rosną. Za paszę trzeba już zapłacić ok. 1200 zł za tonę, bardzo drogie są także jaja wylęgowe i pisklęta. 
 

żywiec drobiowy

zł/kg

brojlery   umowy kontraktacyjne 3,05 – 3,25 wolny rynek 3,50 – 3,80 indyki   indory 4,10 – 4,20 indyczki 3,90 – 4,00

Ceny indyków na razie bez zmian. Indory wyceniane są najczęściej na 4 zł 15 gr za kg, indyczki poniżej 4 zł.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes