PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

MR: Cztery krajowe programy zwalczające salmonellę w stadach drobiu

MR: Cztery krajowe programy zwalczające salmonellę w stadach drobiu Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 26-10-2017 08:29

Tagi:

Mamy cztery krajowe programy zwalczające salmonellę w stadach drobiu - powiedział na sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski. Dodał, że na 2018 r. wprowadzono zmiany dot. środków podejmowanych w przypadku stwierdzenia serotypów salmonella.



Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi zajmowała się w środę informacją ministra rolnictwa na temat krajowych programów zwalczania salmonelli w stadach drobiu.

Obecny na niej wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski przypomniał, że Polska ma cztery programy mające na celu zwalczanie salmonelli w stadach drobiu. Pierwszy z nich funkcjonuje od 2008 roku.

Jak poinformował - w opracowanym i przedłożonym Komisji Europejskiej dokumencie "Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach niosek gatunku kura" na 2018 rok zostały wprowadzone zmiany dotyczące środków podejmowanych w przypadku stwierdzenia serotypów salmonella, a w konsekwencji zmianę dotyczącą wypłaty odszkodowań dla producentów jaj konsumpcyjnych.

"W związku z zakwestionowaniem przez Komisję Europejską obecnych rozwiązań dotyczących potwierdzenia urzędowymi badaniami laboratoryjnymi występowania ognisk salmonella lub w ramach krajowych programów zwalczania niektórych serotypów salmonella w stadach niosek gatunku kura, podjęto decyzję o zmianie wyżej wymienionego programu, tak aby co do zasady dodatnie wyniki badań właścicielskich uznawane były jako ostateczne, bez konieczności potwierdzania ich badaniami urzędowymi. Dodatkowo uznano, że w przypadku stwierdzenia salmonelli w stadzie, powiatowi lekarze weterynarii nie będą wydawali decyzji nakazujących ubój lub zabicie ptaków, a wyłącznie (decyzje) nakazujące przemieszczenie jaj ze stad zakażonych serotypami salmonella (...) do zakładów przetwórczych w celu dokonania obróbki cieplnej tych jaj" - powiedział wiceminister.

Od 2008 r. jest realizowany w Polsce program zwalczania niektórych serotypów salmonelli w stadach kur niosek. Z informacji uzyskanych z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wynika, że w 2010 r. odsetek zakażonych dorosłych stad kur niosek wyniósł 4,5 proc., a więc był wyższy niż ostateczny cel unijny, przewidujący obniżenie częstotliwości występowania pałeczek salmonelli do poziomu 2 proc. lub mniej. W 2011 r. odsetek ten wyniósł 3,71 proc., w 2012 r. - 2,84 proc.; w 2013 r. - 2,4 proc.; w 2014 r. - 1,9 proc. co oznaczało osiągnięcie ostatecznego celu unijnego. Jednak w 2015 r. odsetek zakażonych stad ponownie wzrósł do 2,84 proc., a w 2016 r. do ponad 6 proc.

W 2016 r. Polska utrzymała pozycję w ścisłej czołówce producentów jaj konsumpcyjnych w UE, o rocznej produkcji na poziomie 9,1 mld sztuk. Istotna część krajowej produkcji jaj spożywczych jest zagospodarowywana na rynkach UE i poza jej granicami - udział eksportu w krajowej produkcji wyniósł w 2016 r. około 45 proc. Podobnie jak w ubiegłych latach najwięcej jaj produkowano w Wielkopolsce (38,5 proc. udział w produkcji ogółem) na Mazowszu (ponad 14 proc. udział).

Koszty programu zwalczania salmonelli w stadach niosek w 2016 r. wyniosły ponad 30 mln zł i obejmowały wypłatę odszkodowań za poddane ubojowi lub zabiciu kury nioski oraz zniszczone jaja konsumpcyjne, jak również koszty wykonanych badań laboratoryjnych oraz pobierania próbek. Wydatki te są finansowane z budżetu.

Z-ca dyrektora ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa Jacek Ostapczuk powiedział, że jeśli chodzi o unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) to w 2016 roku mieliśmy w Polsce 75 powiadomień. "Z czego 44 dotyczyły mięsa drobiowego i produktów, osiem pochodziło od mięsa innego gatunku niż drób, a osiem dotyczyło produktów jajecznych. 15 dotyczyło pasz i dodatków paszowych. W 2017 roku od stycznia do 23 października było to 60 zgłoszeń, z czego 45 dotyczyło mięsa drobiowego i produktów, cztery dotyczyły innego mięsa, cztery dotyczyły jaj i produktów jajecznych, siedem pasz i dodatków paszowych" - powiedział na komisji Ostapczuk.

Karolina Florek z Głównego Inspektoratu Weterynarii powiedziała, że jeśli chodzi o RASFF, to od 1 stycznia do 24 października br. odnotowano 403 zgłoszenia w Unii Europejskiej. "Z czego 49 powiadomień dotyczyło Polski. W tym 45 dotyczyło mięsa, cztery dotyczyły jaj. Jeśli chodzi o jaja - to w żadnych z tych powiadomień nie potwierdzono serotypów salmonella, które stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego" - powiedziała.

Z danych RASFF wynika, że sytuacja w Polsce pogarsza się od dwóch lat. W całym 2016 r. w systemie zarejestrowano 51 przypadków salmonelli znalezionych na polskich produktach, co stanowiło prawie 45 proc. wszystkich zgłoszeń dotyczących skażenia mięsa drobiowego i jaj w UE. W tym roku umieszczono w nim już 45 ostrzeżeń o salmonelli wykrytej na mięsie drobiowym i jajach konsumpcyjnych z Polski. Ujawnione przypadki stanowią ponad 47 proc. tegorocznych alertów w RASFF, dotyczących tej kategorii produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Gosc 2017-10-26 19:52:37
    Proby wlascicielskie to tak jak by ich wogole nie bylo.... Przeciez to absurd i strata ogromnych milionow na badanie czegos co i tak wiadomo ze tego nie ma.!!!!! Absurdalne panstwo trwa dalej.... Nic ta dobra zmiana nie zmienila. Zarabiaja tylko laboratoria..... WIODACE JEDNO GDZIE WSZYSCY Z BRANZY WIEDZA ZE TAM WYNIKI SA UJEMNE.
    Pozdrawiam
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.201.102
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!