Nakaz ten dotyczy także chowu wybiegowego dla drobiu mięsnego jak i w odniesieniu do produkcji jaj - podkreśla ministerstwo rolnictwa.

Zgodnie z unijnymi przepisami, jeżeli są ograniczenia w dostępie drobiu do wybiegu na otwartej przestrzeni, nieprzekraczające dwunastu tygodni, to drób oraz jaja spożywcze pochodzące z takiego chowu mogą nadal być sprzedawane ze specjalną informacją na temat metody chowu (np. jaja z wolnego wybiegu).

Okres dwunastu tygodni, licząc od dnia wejścia w życie rozporządzenia ministra rolnictwa sprawie ws. ptasiej grypy, upływa 21 marca br.

Po tej dacie znakowanie jaj i mięsa na zasadach wskazanych w przepisach dotyczących wolnowybiegowego utrzymania drobiu będzie możliwe, ale pod warunkiem przetrzymywania drobiu w wolierach lub w zadaszonych miejscach z ogrodzeniem sięgającym od krawędzi dachu do podłoża. Jednakże, w przypadku, gdy karmienie i pojenie drobiu odbywa się poza budynkiem, miejsce karmienia musi być bezwzględnie zadaszone na całej swej powierzchni - zaznacza resort.

W Polsce dotychczas stwierdzono 63 ogniska ptasiej grypy, ostatnie odnotowano w tym tygodniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!