Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C ma korzystne działanie także na organizm ptaków.  Jego rola, to nie tylko wspomaganie naturalnej odporności organizmu, ale także udział w powstawaniu witaminy D, kwasów żółciowych, noradrenaliny i kwasu foliowego.

Rolą związku jest także pobudzanie szpiku kostnego do produkcji czerwonych krwinek i wpływ na ich dojrzewanie, zaś silne działanie redukcyjne sprawia, że witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki.

Dlaczego na upały?

Wysokie temperatury powietrza i niedostateczna wentylacja pomieszczeń przy dużej obsadzie ptaków w kurniku mogą powodować wystąpienie w ich organizmach stresu cieplnego. Jet to stan, gdy warunki komfortu cieplnego, w których zwierzę najlepiej się czuje, najefektywniej przyrasta, chętnie pobiera paszę i dobrze ją wykorzystuje - zostają przekroczone, czyli temperatura otoczenia jest zbyt wysoka.  

Stres cieplny uruchamia w organizmie mechanizmy mające wpłynąć na pozbycie się nadmiaru ciepła i ograniczenie skutków zgubnego działania nadmiernie wysokiej temperatury. W takich warunkach ilość witaminy C syntezowanej przez „ptasi” organizm jest niewystarczająca, stąd konieczność podania jej w formie syntetycznej.

Na kilka dni przed (około 3-4) i kilka dni po stresie,  który wywołuje nie tylko wysoka temperatura, ale też szczepienia, transport, zabiegi zootechniczne, zmiana sposobu karmienia zaleca się podawać kwas askorbinowy w ilości 100-300 g/ 1000 l wody (związek bardzo dobrze się rozpuszcza).

Należy pamiętać, że wymagania temperaturowe są wyższe dla piskląt jednodniowych (31-33°C) i 2 tygodniowych brojlerów (26-30°C) niż dla 6 tygodniowych kurcząt (21°C) czy niosek (15-23°C).