Metoda przerobu nasion, ma wpływ na zawartość tłuszczu i substancji antyodżywczych, wartość energetyczną i strawność białka. W roślinach oleistych występują między innymi inhibitory trypsyny i chymotrypsyny, glikozdydy cyjanogenne, glukozynolany czy synapina. Mogą one zaburzać procesy oddechowe, osłabiać wykorzystanie składników paszy, powodować toksyczne rekacje w organizmie zwierząt.

Sprawia to, że śruty, makuchy czy wytłoki pochodzące z rośliny tego samego gatunku - jako surowiec paszowy, znacznie różnią się między sobą. Najwięcej tłuszczu w składzie zawierają makuchy (do 12 proc.), zaś najuboższe w składnik są śruty poekstrakcyjne (do 2 proc.), wytłoki i eksplerery mają go odpowiednio ok. 14 proc. i ok. 8 proc.

W żywieniu drobiu obok powszechnie stosowanej śruty poekstrakcyjnej sojowej, niemałe znaczenie mają śruty i wytłoki słonecznikowe.

Pochodzące ze słonecznika zwyczajnego- Helianthus annuus L, jednej z ważniejszych roślin oleistych na świecie znalazły uznanie wśród polskich producentów.

Zależnie, czy nasiona słonecznika są pozbawione łuski, czy nie różna jest ich wartość odżywcza. W całych nasionach (z łuską) poziom włókna kształtuje się na poziomie 23-32 proc. przy zwartości białka do 19 proc., zaś w obłuszczonych białko stanowi do 37 proc., a włókno tylko 2- 5 proc. Bogata we włókna łuska ogranicza, zatem udział surowca w dawce.

Pasze słonecznikowe pozbawione łuski (zawierające do 12 proc. włókna) mogą być podawane kurczętom, do 50 proc. zastępując śrutę sojową (większe udziały wymagają uzupełniania lizyną). W dawkach dla niosek śrutę sojową można całkowicie zastąpić analogicznym surowcem słonecznikowym, pod warunkiem uzupełnienia lizyną.

W żywieniu zwierząt stosuje się powszechnie śrutę z nasion częściowo obłuskanych, która jest tańsza od tej z nasion pozbawionych łuski, mając wyższą wartość żywieniową niż śruta z nasion zupełnie niełuskanych (przykładowo śrutę o poziomie białka ok. 34 proc. i włókna 19 proc. można kupić za 1 080 zł/tona).

Co sprawia, że słonecznik znalazł uznanie wśród hodowców zwierząt: atrakcyjna cena, źródło łatwo dostępnego wapnia, białko bogatsze w metioninę niż białko śruty sojowej, więcej witamin z grupy B niż we wspomnianej śrucie, dużo sodu i siarki, korzystny wpływ na skórę, sierść i pióra zwierząt.