PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowe badania nad zawartością wody w mięsie drobiowym

Komisja Europejska podjęła decyzję o rozpoczęciu badań nad zawartością wody fizjologicznej w mięsie drobiowym, produkowanym w Unii Europejskiej. Projekt ma na celu określenie, czy dotychczasowe regulacje w tym zakresie są nadal ważne.



Obecne rozporządzenie precyzuje, że w zależności od zastosowanej metody schładzania mięsa drobiowego, dopuszcza się zawartość wody do 7 proc. w całych tuszach oraz od 2 do 6 proc. w częściach tuszy drobiowej. Jeśli poziom jest przekroczony, mięso nadal może być wprowadzone do obrotu w UE, jednak musi być oznaczone na czerwono, wielkimi literami, że poziom wody przekracza limit (Water content exceeds EC limit).

Progi te wyznaczono jednak na podstawie badań z 1993 roku i dlatego uważa się, że mogą być już nieaktualne.


Od 1993 roku nastąpiły znaczne zmiany w hodowli poszczególnych ras, w wieku rzeźnym oraz wadze w momencie uboju, co mogło spowodować, że proporcje między zawartością wody fizjologicznej i pochodzącej z zewnątrz również uległy zmianom – informuje Komisja Europejska.

Komisja Europejska ogłosiła przetarg na organizację badań zawartości wody w filetach z piersi oraz udkach kurczaka, przeznaczając na ten cel budżet w wysokości 190 tys. euro. Badanie ma być zakończone do końca roku 2012.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!