W południowo-zachodniej Francji w najbardziej dotknięty ptasią grypą rejon produkcji foie gras 3,2 mln ptaków zostało poddane ubojowi z konieczności, a produkcja w 2 tys. gospodarstw zawieszona została na sześć tygodni.

W rejonie tym walka z ogniskami ptasiej grypy H5N8 trwała dwa lata. W innych regionach Francji walczono również z mniej zjadliwymi szczepami H5N2, H5N1, H5N3 i H5N9.

W innych krajach jak na przykład w Korei Południowej pojawienie się ognisk ptasiej grypy H5N8 i H5N6 w listopadzie 2016 r. skutkowało ubojem z konieczności 37 mln sztuk drobiu. Od 4 kwietnia w tym kraju nie stwierdzono żadnego nowego ogniska, co spowodowało obniżenie stopnia alarmowego.

W Japonii zniesione zostały ograniczenia dotyczące eksportu drobiu z niektórych regionów na skutek zakończenia ubojów z konieczności i braku nowych ognisk.

Chociaż tempo pojawiania się nowych ognisk ptasiej grypy znacznie spowolniło się nadal zgłaszane są nowe ogniska i przypadki.

We Francji w dwóch departamentach na południowym zachodzie pojawiły się trzy nowe ogniska łagodniejszej formy ptasiej grypy H5N3.

Rumunia zgłosiła dwa przypadki zjadliwej firmy ptasiej grypy H5N8 u martwego dzikiego ptactwa w Bukareszcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!