PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ochładzanie brojlerów kurzych

Ochładzanie brojlerów kurzych

Autor: Joanna Hornowska

Dodano: 10-06-2014 17:13

Tagi:

Podczas ciepłych, słonecznych dni na które tak czekaliśmy należy szczególną uwagę zwrócić na ptaki. Otwarte dzioby, dyszenie to objawy świadczące o tym, że jest im za gorąco. Dodatkowo hodowcy mogą zaobserwować, w jaki sposób są one rozmieszczone, gdy wędrują pod drzwi, bądź układają się wzdłuż ścian oznacza to że mają za wysoką temperaturę w obiekcie.



Na samopoczucie ptaków wpływa proces ochładzania, który polega na oddawaniu ciepła przez ustrój bez zmiany temperatury. A do czynników ochładzających możemy zaliczyć ruch powietrza, temperaturę jak i wilgotność.

Zakłada się że prędkość ruchu powietrza dla kurcząt brojlerów powinna mieścić się w zakresie 0,2-0,6 m/s, zapewnia to ptakom optymalne warunki termiczne. Przekroczenie tej wartości najczęściej prowadzi do przeziębienia ptaków.

W czasie ochładzania możemy mieć do czynienia z dwoma procesami:

·         Hipotermią (wysokie wartości ochładzania),

·         Hipertermią (niskie wartości ochładzania).

W czasie hipotermii może dojść do nadmiernych strat cieplnych, natomiast w czasie hipertermii do przegrzania zwierząt.

W czasie upałów zachodzi potrzeba intensywnej wymiany powietrza – zwiększonego ochładzania. Hodowcy wietrzą, otwierają okienka bądź wloty, włączają wentylatory, nawilżanie, zraszacze. Należy jednak przy tym pamiętać, że przeciągi niekorzystnie wpływają na zdrowie ptaków, a to ma dalej swoje konsekwencje.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Zośka 2014-06-11 16:47:06
    Uwagi absolutnie na czasie. Tylko nie "hodowcy", a producenci brojlerów. Brojlery się nie hoduje , a produkuje tak samo jak jaj. Nie ma hodowców jaj.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.97.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!