Na samopoczucie ptaków wpływa proces ochładzania, który polega na oddawaniu ciepła przez ustrój bez zmiany temperatury. A do czynników ochładzających możemy zaliczyć ruch powietrza, temperaturę jak i wilgotność.

Zakłada się że prędkość ruchu powietrza dla kurcząt brojlerów powinna mieścić się w zakresie 0,2-0,6 m/s, zapewnia to ptakom optymalne warunki termiczne. Przekroczenie tej wartości najczęściej prowadzi do przeziębienia ptaków.

W czasie ochładzania możemy mieć do czynienia z dwoma procesami:

·         Hipotermią (wysokie wartości ochładzania),

·         Hipertermią (niskie wartości ochładzania).

W czasie hipotermii może dojść do nadmiernych strat cieplnych, natomiast w czasie hipertermii do przegrzania zwierząt.

W czasie upałów zachodzi potrzeba intensywnej wymiany powietrza – zwiększonego ochładzania. Hodowcy wietrzą, otwierają okienka bądź wloty, włączają wentylatory, nawilżanie, zraszacze. Należy jednak przy tym pamiętać, że przeciągi niekorzystnie wpływają na zdrowie ptaków, a to ma dalej swoje konsekwencje.