Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Ambasadę RP w Katarze, władze Kataru dopuściły import z Polski mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego oraz drobiu i produktów z mięsa drobiowego.

Jak podaje lek. wet. Aleksandra Porada Ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza Polska nie ma oficjalnie uzgodnionego świadectwa zdrowia dla mięsa drobiowego wywożonego do Kataru. W związku z tym, zniesienie zakazu importu mięsa z Polski oznacza, że taki eksport może się odbywać na podstawie uzgodnionych bilateralnie (tj.między eksporterem a importerem) świadectw eksportowych.

W ocenie KRD-IG, w przypadku tak znaczącego producenta drobiu, jakim jest Polska, kluczowa jest dywersyfikacja rynków zbytu. Każde otwarcie nowego rynku dla polskiego mięsa drobiowego witamy z radością, licząc na nawiązanie trwałych i korzystnych dla obu stron relacji handlowych. Nie inaczej jest z rynkiem Kataru.

Podobał się artykuł? Podziel się!