„Gęsi owsiane” to Gęsi Białe Kołudzkie ® odpowiednio żywione i utrzymywane: na 21 dni przed ubojem ptaki te karmi się całym ziarnem owsa. Pozwala to na osiągnięcie przez nie w wieku 16 tygodni masy ciała 6.5-7.0 kg.

Należy pamiętać, że gęsi lepiej niż inne ptaki wykorzystują pasze o wysokiej zawartości włókna surowego, do których niewątpliwie zalicza się owies. Pozwalają im na to uwarunkowania fizjologiczne: wysokie ciśnienie wewnątrz dużego żołądka, największa długość jelit (w porównaniu od innych ptaków gospodarskich), silny dziób, elastyczny przełyk i co bardzo ważne mikroorganizmy zasiedlające wnętrze przewodu pokarmowego (w jelitach ślepych i grubym enzymy bakteryjne degradują składniki włókna pokarmowego).

Poza owsem w żywieniu ptaków stosuje się powszechnie inne zboża tj. pszenica, pszenżyto, jęczmień, kukurydza, a także nasiona roślin strączkowych np. łubin, bobik, groch, peluszkę, pasze okopowe, a na gęsią dietę składają się ponadto zielonki (np. cięta pokrzywa, młoda trawa). Istotne, aby podawana pasza była dobrej jakości, wolna od nadmiaru grzybów i pleśni. W pierwszym okresie odchowu (do 4 tygodnia życia) gęsięta powinny otrzymywać wysokobiałkową mieszankę do woli, w drugim okresie odchowu (5-8 tydzień) paszę treściwą można ograniczyć (do 230-240 g/sztukę/dzień) uzupełniając ją wszak dobrą zielonką.

Od 9 do 14 tygodnia żywienie opiera się o pasze okopowe, śruty i zielonki. Jeden ptak przez ten okres powinien spożyć około 10 kg mieszanki treściwej i ponad 40 kg zielonki i po 98 dniu życia osiągać masę ciała 5.2-5.4 kg .Ostatnie 3-4 tygodnie to czas, kiedy gęsiom podaje się całe ziarno owsa, można stosować dodatek innych zbóż, lub gęsi wypasać, przy czym wydłuży to czas ich tuczu. „Owsiana” pobiera w tym końcowym czasie do 700 g owsa dziennie i osiąga masę ciała do 7kg.

Dlaczego owies?

Ma mniejszą wartość energetyczną od innych zbóż, przy wysokim, 10 proc. poziomie włókna i 4-5  proc. tłuszczu. Owies jest ponadto zasobny w bogate w lizynę białko, a także witaminę E. Gęsi chętnie go jedzą, jest, bowiem zbożem smacznym i zdrowym. Nie bez znaczenia jest także cena surowca, wg sondy serwisu farmer.pl mieści się w przedziale od 420 do 450 zł/t netto (stan na 24.04.2015). 

Podobał się artykuł? Podziel się!