Największy wzrost eksportu notuje się w przypadku Rosji (+45 tys. t) i Hongkongu (+32 tys. t). W analizowanym okresie do Rosji wysłano 156 tys. t mięsa drobiowego z UE, co powoduje, że kraj ten jest największym odbiorcą tego towaru z UE z udziałem prawie 21 proc. Wśród ważnych odbiorców są również: Arabia Saudyjska (81 tys. t), Benin (79 tys. t) i Hongkong (74 tys. t).

Polska wiedzie prym wśród krajów, które zwiększają swój eksport poza Wspólnotę. W analizowanym okresie nasi eksporterzy wysłali poza granice UE o 30 tys. t mięsa drobiowego więcej niż przed rokiem. Znaczący wzrost eksportu zanotowały również Holandia i Wielka Brytania.

Jeśli chodzi o strukturę towarową, to największy przyrost wywożonej ilości zanotowano w przypadku mrożonych tuszek, półtuszek i ćwiartek z kurcząt (+81 tys. t). Rośnie również eksport mrożonych nóg i pozostałych elementów oraz podrobów drobiowych mrożonych i chłodzonych. Dynamicznie rośnie również eksport mrożonych elementów z indyków. Podobał się artykuł? Podziel się!