W dniach 5-7 maja zwiedzający mogli spotkać się i porozmawiać z organizatorami i ekspertami programu „Europejski drób – w jakości siła”, a także przedstawicielami europejskiej i polskiej branży drobiarskiej. Prowadzone były dyskusje na temat walorów i standardów produkcji drobiu, a także rozwoju współpracy handlowej z krajami regionu. Nawiązane relacje biznesowe powinny przełożyć się na wzrost importu europejskich produktów drobiowych na rynek azjatycki. Ważnym elementem obecności delegacji KRD-IG na targach SIAL China były spotkania z przedstawicielami lokalnych instytucji odpowiedzialnych m.in. za certyfikację polskich zakładów drobiarskich pod kątem eksportu na rynek Chin – AQSIQ i CNCA.

- Cieszymy się, że nasza obecność na jednym z najważniejszych azjatyckich wydarzeń branżowych spotkała się z ogromnym uznaniem ze strony uczestników targów. Po produkty pochodzące z Unii Europejskiej sięga coraz więcej konsumentów, dla których bardzo istotne są regulacje prawne określające standardy produkcji mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty. Gwarantują one wysoki poziom bezpieczeństwa, najlepszą jakość, a także doskonałe walory smakowe. Na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy wzrost popytu ze strony chińskich odbiorców na produkty drobiowe z Unii Europejskiej, w tym przede wszystkim z Polski i dostrzegamy ogromny potencjał dla dalszych działań także na rynku: Tajwańskim i Wietnamskim czy Arabii Saudyjskiej i Zjednoczonych Emiratów Arabskich – informuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.