PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań

Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań fot. KRD

Zakończyła się dwudniowa konferencja organizowana w Poznaniu przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą. Podczas spotkania została omówiona pozycja sektora drobiarskiego w Polsce i na świecie, a także najważniejsze zagadnienia z zakresu produkcji i hodowli drobiu, w tym m.in. kwestii rynkowych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego. Było to pierwsze z serii trzech spotkań organizowanych w ramach jubileuszu 25-lecia działalności KRD-IG.



Pierwsze spotkanie w formie Konferencji i Uroczystej Gali inaugurującej Rok 25-lecia pt. „Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań” odbyło się w dniach 6-7 kwietnia 2016 r. w Poznaniu. W wydarzeniu, które skierowane zostało do uczestników łańcucha dostaw związanych z produkcją żywca drobiowego oraz do podmiotów wspierających, udział wzięło ponad 200 osób. W ciągu dwóch dni, aż 17 prelegentów przybliżyło uczestnikom główne aspekty związane z hodowlą drobiu, jej wartością użytkową, zarówno na terenie kraju, jak i w kontekście eksportu, a także szeroko rozumianym bezpieczeństwem, któremu poświęcony był cały drugi dzień spotkania. Podczas sesji zaprezentowano jak prawidłowo dbać o dobrostan i bezpieczeństwo ptaków w produkcji, jak istotne jest poprawne utrzymanie warunków produkcji, a także jak ważna dla zdrowia publicznego jest profilaktyka i zwalczanie chorób zakaźnych drobiu.

Duża część konferencji została poświęcona branży jajczarskiej, zarówno tej na rodzimym rynku, jak i w ujęciu światowym, którą zaprezentował Dyrektor Generalny International Egg Comission – Julian Madeley: „Obecnie na świecie jest 4,7 miliarda kur niosek. W ciągu ostatnich 12 lat produkcja jaj w ujęciu globalnym wzrosła o prawie 30 proc. i aktualnie wynosi prawie 70 000 ton rocznie. Najwięcej jaj produkuje się w Azji, ponad 45 proc. światowej produkcji. Jajka dostarczają białka o najwyższej jakości, są źródłem witamin, karotenoidów i kwasów omega-3. Światowa Organizacja Zdrowia wykorzystuje jaja jako standard odniesienia dla wszystkich pozostałych naturalnych białek”.

„Polska jest obecnie liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej. W latach 60-tych, kiedy to polski chów zmieniał się z przydomowego na przemysłowy, średnia ilość spożywanego drobiu wynosiła 2 kg na osobę rocznie, dzisiaj jest to ponad 29 kilogramów. W ubiegłym roku Polska osiągnęła rekordowy wynik w zakresie produkcji na poziomie 2 159 tysięcy ton. Nasz kraj nie jest w stanie zagospodarować całej podaży, dlatego prowadzimy intensywne działania eksportowe. W ubiegłym roku na rynki zagraniczne trafiło blisko 909 tysięcy ton drobiu, czyli 42 proc. tej produkcji. Jest to bezpośrednio związane z wysoką jakością oferowanych wyrobów, przy jednocześnie konkurencyjnej cenie” – informuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!