PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polskie mięso drobiowe bezpieczne dla konsumentów

Polskie mięso drobiowe bezpieczne dla konsumentów Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 12-03-2018 08:38

Tagi:

Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego - poinformowała Krajowa Rada Drobiarstwa odnosząc się do raportu NIK.



Jak podała w czwartek Najwyższa Izba Kontroli, Izba przeprowadziła w woj. lubuskim w I półroczu 2017 r. kontrole dotyczące stosowania antybiotyków u zwierząt, objęto nimi lata 2015 i 2016. Wyniki kontroli wskazują, że w Lubuskiem antybiotyki w hodowlach zwierząt stosowane były powszechnie: 70 proc. wszystkich hodowców zwierząt, objętych monitoringiem wody i pasz stosowało antybiotyki, a w przypadku stad indyków i kurcząt odsetek ten przekraczał 80 proc.

Jak zaznacza Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza w przysłanym w czwartek do PAP oświadczeniu, "zgodnie z obowiązującymi regulacjami antybiotyki są dopuszczone w procesie produkcji i hodowli drobiu wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii, a bezwzględna konieczność stosowania okresów karencji zabezpiecza przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów".

Krajowa Rada Drobiarstwa zauważa, że raport NIK jednoznacznie stwierdził, iż "w każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi".

Przytoczony przez NIK argument, że "w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23 proc." nie świadczy o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie, tj. w latach 2011-2015, nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju, który wyniósł blisko 55 proc.

Zdaniem organizacji drobiarzy, w tym kontekście raport NIK wskazuje na wyhamowanie dynamiki sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych w Polsce. Szczególnie jest to widoczne w latach 2014-2015.

KRD zwraca uwagę, że zdecydowana większość hodowców i producenci drobiu w Polsce prowadzi swoją działalność także w oparciu o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości, takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS, które wymagają od nich stosowania uzupełniającego nadzoru oraz niezależnej certyfikacji procesu produkcji, tym samym pełniąc rolę kolejnego elementu, gwarantującego bezpieczeństwo mięsa drobiowego wprowadzanego do obrotu.

Skuteczne wdrożenie zasad kontroli jakości jest warunkiem koniecznym pozwalającym na uzyskanie możliwości sprzedaży drobiu na wymagających rynkach państw członkowskich Unii Europejskiej, takich jak m.in. Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie - wskazuje Izba Gospodarcza producentów drobiu. Podkreśla też, że rosnąca dynamika eksportu rodzimego drobiu na te rynki świadczy o utrzymywaniu przez polski przemysł drobiarski najwyższych standardów bezpieczeństwa produkcji.

Równolegle KRD-IG podkreśla, że temat ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji i chowie drobiu jest jednym z priorytetów działalności Izby oraz jej członków, reprezentujących ponad 70 proc. rynku drobiarskiego w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Konsument 2018-03-12 15:04:58
    Najważniejsze , że generalny dyrektor KRD-IG ma się dobrze, jest zdrowy i ma dobre zdanie o polskim mięsie drobiowym !!! Bo jak tu reekspotować antybiotyki do Azji w mięsie drobiowym ???
  • rolnik6666 2018-03-12 13:40:53
    śmiać mi sie chce z tych miastowych ,chcą dużo i tanio to mają .albo jest jabłko blyszczące duze bez plam i robaków ale zatrute albo jest małe ,krzywe ,kropate ,robaczywe i do tego drogie ale zdrowe.nie ma tu kompromisów ,to nie wina rolnika ze miastowe wolą jeść te zatrute -jest popyt na trucizne dostajecie trucizne .jeśli bedziecie chcieli kupować zdrowe kurczaki to takie wam wyprodukujemy -50 zł za kilo zdrowego kurczaka i jest wasz ale wy miastowi wolicie tego zatrutego za 10 zł to już nie jest wina rolników ze miastowi mają takie porypane gusta i wolą trucizne.
  • Klient 2018-03-12 13:35:27
    Radomirze na export i na stół rolnika na pewno a na rynek polski? Sam sobie odpowiedz
  • Radomir 2018-03-12 13:17:57
    Dobrze, że NIK bierze pod lupę producentów żywności, ale no bez żartów - teza na podstawie badań jest absurdalna. Hodowcy podają brojlerom antybiotyki, to jasne. Natomiast fakt jest taki, że do ubojni trafiają po upłynięciu wymaganego czasu potrzebnego na pozbyciu się leku z organizmu. Szkoda, że tego NIK już jie nadmienił i wyszedł obraz drobiu zmanipulowany.
  • knur 2018-03-12 12:55:28
    mięso z broilerów to najgorszy syf ,produkowane na przemysłowych fermach
  • emigrant na szczescie 2018-03-12 10:11:30
    nie wiadomo czy sie śmiać czy płakać nad tym krajem
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.59.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!