Znoszenie przez kury jaj „niestandardowych" może być wynikiem ich nieprawidłowego traktowania polegającego min. na błędnym programie świetlnym, nieprawidłowym żywieniu czy nieodpowiedniej profilaktyce zdrowotnej. Wady w budowie jaja mogą ponadto być powodowane urazami mechanicznymi podczas nieprawidłowego obchodzenia się z nimi po zbiorze.

Wśród występujących często wad jaj możemy spotkać się z nieprawidłową masą jaja. Najkorzystniejsza masa dla jaj wylęgowych, to jak mówią Polskie Normy 54-63 g, zaś jaja spożywcze powinny ważyć od 48 g do 73 g i więcej, (co przyporządkowuje je do klasy S-XL). Jaja ważące mniej niż 45 g nie stanowią wartości, nawet pomimo prawidłowej budowy morfologicznej. Mogą, bowiem świadczyć o przedwczesnej dojrzałości płciowej kur. Z kolei jaja zbyt duże mogą być wynikiem jednoczesnej owulacji dwóch pęcherzyków jajowych (częste na początku nieśności) albo uwarunkowań genetycznych (np. White Rock) lub cofania się jaja w jajowodzie i powtórnego otoczenia białkiem. Nadmierna masa jaja może być takżę efektem zbyt wolnego przesuwania się żółtka w układzie rozrodczym kury.

Kolejna wada to brudne skorupy. W prawidłowo przebiegających procesach fizjologicznych znoszone jajo ma czystą skorupę. Do jego zabrudzenia dochodzi często już w środowisku zewnętrznym. Brudna ściółka lub gniazdo mogą zanieczyszczać skorupę kałem. Z kolei, zabrudzenie krwią może świadczyć o problemach układu rozrodczego lub wydziobywania się kur.

Zabrudzone skorupy dyskwalifikują jajo tak wylęgowe jak i spożywcze klasy A. Nie można go myć ani czyścić w inny sposób. Klasa B dopuszcza jaja o lekko przybrudzonych skorupach.

Ciała obce, czyli ich obecność można stwierdzić lub wykluczyć podczas prześwietlania. Jaja, w których je stwierdzono są eliminowane zarówno z lęgów jak i przemysłu spożywczego. W żółtku mogą pojawiać się plamy krwi (wynik pękania naczyń włosowatych), jajo może mieć plamy mięsne (złuszczający się nabłonek). Ich obecność może mieć podłoże genetyczne, być związane z wiekiem niosek, czy z wysokim udziałem białka w dawce, niedostatecznych ilościach chloru i retinolu w paszy.

Wadliwa budowa wewnętrzna - podczas zbioru i transportu w jaju mogą zostać zerwane, chalazy, co podczas prześwietlania da obraz ruchomego żółtka i spowoduje eliminacje jaj wylęgowych. Za wadę uznaje się także ruchomą lub przemieszczoną (poza tępy koniec jaja) komorę powietrzną. Wymagania stawia się także białku, którego zbytnie rozrzedzenie lub zmętnienie może świadczyć o jednostkach chorobowych tj. syndrom spadku nieśności u kur. W chorobie tej obserwuje się ponadto odbarwienie skorup, stają się one cienkie lub jajo jest ich zupełnie pozbawione.

Podobał się artykuł? Podziel się!