Krajowym Programem Ochrony Zasobów Genetycznych objętych jest 19 ras kur nieśnych i 10 ras kaczek. Ptaki te mają wiele zalet, których nie posiadają zwierzęta należące do współczesnych ras czy rodów przeznaczonych do wielkotowarowej produkcji.  W okresie wiosennym Zakłady Doświadczalne Instytutu Zootechniki prowadzą sprzedaż jednodniowych piskląt towarowych należących między innymi do opisanych poniżej ras.

Otrzymywane od ras rodzimych produkty mają wysokie walory jakościowe, a ich obecność ma niepodważalne znaczenie dla krajowego krajobrazu. W czasach kiedy produkty regionalne tj. mięso czy jaja cieszą się coraz większym uznaniem, warto pomyśleć o utrzymywaniu drobiu idealnie sprawdzającego się w przydomowym chowie.

Zielononóżki kuropatwiane - te lekkie kurki w typie ogólnoużytkowym o charakterystycznych zielonych skokach i szarym upierzeniu doskonale sprawdzają się w chowie przyzagrodowym w małych stadach. Ptaki te dobrze znoszą niskie temperatury, są odporne na choroby, mają silnie rozwiniętą umiejętność poszukiwania pokarmu, szybko się opierzają. Rasa wykazuje silną skłonność kwoczenia. Kury do 64 tygodnia znoszą około 180-190 jaj. Jaja od zielononóżek cechują się kremową barwą, masą 55-58 g i co niezwykle istotne obniżoną zawartością cholesterolu w stosunku do jaj innych kur. Sprzedaż piskląt prowadzi na wiosnę min. ZDIZ PIB Chorzelów (kurka 8,00zł/szt.).

Żółtonóżki kuropatwiane - to także kury ogólnoużytkowe, powstałe ze skrzyżowania zielononóżki kuropatwianej z kogutem New Hampshire. Ptaki te mają szare upierzenie (kuropatwiane), żółte skoki i skórę oraz stosunkowo niską masę ciała (2 600 g kogut, 1 700 g kura). Ich mięso ma wyjątkowe walory smakowe i dietetyczne. Żółtonóżki lepiej znoszą chów wielkostadny niż zielononożki, dobrze wyszukują pokarm, do 64 tygodnia życia znoszą 190-210 jaj. Mają one kremową barwę skorupy i masę 56-60 g.

Kaczki o rodzimym pochodzeniu, to Pekin krajowy (P33) - ptaki o białym upierzeniu i żółtym dziobie i łapach. Typ P-33 charakteryzuje się bardzo dużą zawartością mięśni udowych i podudzi i bardzo małą zawartością tłuszczu w tuszce, oraz dobrą jakością pierza. Doskonale sprawdzają się w przydomowym chowie, dobrze znosząc nawet trudne warunki środowiskowo-żywieniowe (niską temperaturę, odporność na czynniki patogeniczne samodzielność w wyszukiwaniu pokarmu). Brak polskich ras regionalnych kaczek, sprawia, że Pekiny te mogą odegrać dużą rolę w zachowaniu tradycji i kultury Polski.

Minikaczka K2 - ma krępą i zwartą budowę ciała, upierzenie białe, nogi i dziób pomarańczowe. Przedstawiciele tej rasy są niewielkich rozmiarów, przy doskonałym umięśnieniu części piersiowej. Nadają się do chowu przydomowego i amatorskiego.

Sprzedaż rodzimych ras kaczek w okresie od kwietnia do czerwca prowadzi min. IZ PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka.

Podobał się artykuł? Podziel się!