PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rekordowy eksport drobiu

Jeszcze miesiąc temu zakładano, że eksport mięsa drobiowego wyniesie ok. 340 tys. ton. Okazuje się, że prognozy te należy zweryfikować w górę. W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) do końca roku trafi na rynki zagraniczne blisko 400 tys. ton drobiu



W skali całego 2010 roku produkcja mięsa drobiowego wyniesie ok. 1.350 tys. ton. Zatem licząc rok do roku wzrośnie ona o ponad 8 proc. Natomiast eksport wyniesie 400 tys. ton, co oznacza, że sprzedamy zagranicę o ponad 17 proc. więcej niż rok wcześniej. do ok. 400 tys. ton.

Zdaniem ekspertów IERiGŻ w drugim półroczu 2010 roku, branża drobiarska dostaczy na rynek 718 tys. ton mięsa. Wielkość eksportu spadnie, przez co więcej mięsa trafi na rodzimy rynek. Będzie go o 4 proc. więcej niż przed rokiem i całość powinna być sprzedana, gdyż krajowa konsumpcja drobiu podnosi się o 4 proc. w skali roku.

Drożejące od połowy roku pasze przekładają się na wyższe ceny żywca drobiowego, jednak nie na tyle aby możliwe było utrzymanie dotychczasowego poziomu rentowności produkcji – informuje IERiGŻ. Ceny brojlerów na koniec II półrocza mogą być wyższe o 5-10 proc., gdy tymczasem za pasze przemysłowe hodowcy muszą zapłacić o 10-15 proc. więcej.

Wyższe koszty skupu żywca i zmiany stawek podatku VAT mogą się też przyczynić do ograniczenia marży przetwórczej i handlowej. Wysoki poziom sprzedaży zagranicznej powinien jednak złagodzić negatywne skutki przewidywanych wyższych kosztów nie powodując drastycznego podniesienia cen detalicznych drobiu na krajowym rynku.

Według prognoz IERiGŻ na rok 2011, produkcja mięsa drobiowego wzrośnie o kolejne 6-7 proc. i wyniesie ok. 1 mln 440 tys. ton. Sprzedaż zagraniczna może wzrosnąć o 12 proc., czyli do poziomu 450 tys. ton, a konsumpcja wewnętrzna o 4 proc. Korzystnym zjawiskiem dla całej branży drobiarskiej będzie prognozowane ponowne załamanie się rynku wieprzowiny.

Nie należy jednak oczekiwać wzrostu opłacalności produkcji drobiarskiej w zbliżającym się 2011 roku.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!