Wprowadzając ograniczenia, rosyjski resort uwzględniał w nich import z Polski mięsa drobiowego, choć jest on już zakazany w wyniku nałożonego przez Rosję embarga na zachodnią żywność.

Restrykcje w związku z ptasią grypą objęły jako pierwsze województwo lubuskie. Od 17 grudnia zeszłego roku nie można sprowadzać z tego regionu Polski żywego drobiu i jaj inkubowanych, jak również: mięsa i produktów mięsnych z drobiu, wszelkich produktów drobiarskich zawierających produkty przerobu ptactwa, a także karm i dodatków do karm (prócz tych pochodzenia roślinnego i z syntezy mikrobiologicznej i chemicznej), a ponadto użytkowanego sprzętu do przetrzymywania, uboju i oprawiania drobiu.

Identyczne ograniczenia zostały wprowadzone od 23 grudnia zeszłego roku wobec importu z terenu województwa podkarpackiego.

Następnie Rossielchoznadzor poinformował, że w związku z wykryciem ognisk silnie patogennej ptasiej grypy obejmuje analogicznymi zakazami import z województwa małopolskiego. Restrykcje, o których rosyjskie służby każdorazowo informują jako o tymczasowych, zostały wprowadzone od 30 grudnia 2016 roku.

Zakaz dwa tygodnie później rozszerzono na dwa następne województwa: opolskie i świętokrzyskie. Żywego drobiu, jaj inkubowanych, mięsa, produktów drobiarskich, karm i użytkowanego sprzętu nie można sprowadzać z tych regionów Polski od 13 stycznia 2017 roku.

Natomiast cały obszar Polski objęły restrykcje ogłoszone 6 lutego. Rossielchoznadzor powołał się wówczas na pogorszenie się sytuacji związanej z ptasią grypą w krajach Unii Europejskiej i ogłosił ograniczenia importu z łącznie 15 państw europejskich. Zakazał sprowadzania z tych krajów: mięsa i produktów mięsnych z drobiu, artykułów drobiarskich zawierających produkty przerobu, karm i dodatków do karm, a ponadto użytkowanego sprzętu do przetrzymywania, uboju i oprawiania drobiu.

Jednak już 8 lutego rosyjskie służby zmieniły tę decyzję. Dopuściły import gotowych produktów mięsnych i artykułów zawierających produkty przerobu drobiu pod warunkiem, że zostały one poddane odpowiedniej obróbce zapewniającej zniszczenie wirusów ptasiej grypy. Chodzi o obróbkę cieplną wyszczególnioną w kodeksie zdrowia zwierząt lądowych OIE z 2016 roku.