Według danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się Agencja, w 2012 r. średnioroczna cena zbytu polskich tuszek kurcząt była najniższa w UE i wynosiła ok. 140 euro za 100 kg. To o ponad 50 euro za 100 kg mniej od średniej ceny notowanej na rynku unijnym.

Jak informuje Agencja Rynku Rolnego w swojej kwartalnej prognozie, w ciągu 11 miesięcy 2012 r. z Polski wywieziono 574 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, a głównymi odbiorcami mięsa drobiowego były kraje UE. Szacuje się, że w całym 2012 r. eksport produktów drobiowych wyniósł 615 tys. ton i był o 19 proc. wyższy niż w 2011 r. W tym roku wywóz drobiu także zwiększy się, ale dynamika tego wzrostu prawdopodobnie ulegnie spowolnieniu z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony państw trzecich - ocenia zespół ekspertów ARR.

Drób jest chętnie kupowany na unijnym rynku, ale także rośnie jego spożycie w naszym kraju. Z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że Polacy w 2012 r. zjedli o 3 proc. mięsa drobiowego więcej niż rok wcześniej; na jedna osobę przypadło 26 kg. Według ekspertów chętniej kupujemy drób, bo jest on tańszy od innych gatunków mięsa. Specjaliści spodziewają się w tym roku dalszego wzrostu popytu na to mięso.

W ocenie ekspertów w 2013 r. produkcja drobiu będzie nadal rosła, ale wolniej niż dotychczas. Powodem jest m.in. bariera popytu oraz niska opłacalność chowu. Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 r. może być o 3-4 proc. wyższa niż w 2012 r. i wyniesie ok. 2 mln 350 tys. ton.

Brojlery skupowano w grudniu u.br. średnio po 3,66 zł/kg, czyli o 10 proc. taniej niż w lipcu 2012, ale o 1,8 proc. drożej niż w grudniu 2011 r.

Eksperci prognozują, że w pierwszej połowie br., ze względu na przewidywane wysokie ceny mięsa wieprzowego i wołowego, kurczaki podrożeją, ale wzrost cen będzie ograniczała rosnąca produkcja mięsa drobiowego. W marcu ceny kurczaków mogą kształtować się na poziomie 3,8-3,9 zł za kg, zaś w czerwcu 3,9-4,2 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!